"Sendikalara üye işçileri işten atanlar, insanlık suçu işliyor"
Türk-İş, sendikaya üye olmanın, İnsan Hakları Beyannamesi ile Anayasa'da güvence altına alındığını bildirdi
ANKARA - Türk-İş Yönetim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, sendikaya üye olmanın, İnsan Hakları Beyannamesi ile Anayasa'da güvence altına alındığı hatırlatılarak, sendikalara üye oldukları için işçiyi işten atanların, insanlık suçu işlediğini bildirdi.
Son aylarda sendikalara üye oldukları gerekçesiyle işverenler tarafından işten çıkartılan işçilerin sayısında önemli artışların görüldüğü savunulan açıklamada, çalışma barışını ortadan kaldıran bu tür olayların "sendikaların sabrını zorladığı" ifade edildi. Açıklamada, çalışanların sendikaya üye olmasının en temel insan hakkı olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"Tüm bu mevzuata rağmen sendika üyesi oldukları için işten atılan binlerce işçi ve ailesi açlığın ve yoksulluğun kucağına itilmektedir. İşverenler sendikaya üye olan işçiye suçlu gözü ile bakmakta ve işten atmaktadırlar. Sendikalara üye oldukları için işçiyi işten atanlar, insanlık suçu işlemektedirler. Sendikaya üye oldukları için işçiyi işten çıkartan işverenler, işçinin 'sendikalı olmayacağım' sözünü vermesi ile tekrar işe alınabileceğini bildirmekte ve sendikal örgütlenmeyi tehdit, baskı ve yıldırma politikaları ile önlemeye çalışmaktadırlar. Bu eylem hem insanlık suçu hem de Anayasal bir suçtur. Bu duruma göz yumanlara ve sendikaya üye olan işçiyi suçlu gibi gören işverenlere karşı sabrımız taşmak üzeredir. Bundan böyle sendikalarımız bu tür delilleri toplayarak ulusal ve uluslararası alanda yargıya gideceklerdir. Bu konularda ara buluculuk görevini yerine getirmesi için Çalışma Bakanlığını acilen göreve çağırıyoruz."
Açıklamada, Ankara'da Praktiker iş yerinde Koop-İş Sendikasının, Gebze'de DESA deri fabrikasında Deri-İş Sendikasının, Susurluk'ta YÖRSAN iş yerinde Tekgıda-İş Sendikasının, E-kart iş yerinde Basın-iş Sendikasının, İstanbul Kumport ve Marport iş yerlerinde Liman-İş Sendikasının, Bursa Belediyesinde ve Unilever'in taşeron nakliye firması olan Çipa ve Şimşek nakliyatta TÜMTİS Sendikasının, Senika iş yerinde Petrol-İş Sendikasının örgütlenmeye karşı çıkılmasına rağmen mücadelelerini sürdürdüğü belirtildi. Açıklamada, bu ve benzeri iş yerlerinin adlarının uluslararası alandaki sendikal kuruluşlar ile diğer ülkelerin tüketicilerine de duyurulmaya başlandığı bildirildi.