"Siyaset, bürokrasi ve özel kesim yurt dışında hücuma kalktı"
Kocaeli Sanayi Odası'nın Meclis Toplantısı'nın gündem dışı oturumuna katılan Tüzmen, yurt içiç ve dışı ekonomik tedbirlere değindi
KOCAELİ - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Ekonominin gol yememesi için siyaset bürokrasi ve özel kesim yurt dışında hücuma kalkmıştır. Yurt içinde de tedbirimizi aldık ve değişik önlemler hayata geçirdik. Bir yandan da yeni politikalar üretiyoruz ve uygulamaya koymaya hazırlanıyoruz" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası'nın Meclis Toplantısı'nın gündem dışı oturumuna katılan Tüzmen, Kocaeli'nin Türkiye ekonomisi, sanayisi ve ihracatı açısından öncü bir il olduğunu, 2002-2008 döneminde Kocaeli'nin ihracatının 6 kat arttığını bildirdi.
Kocaeli'de 100'den fazla yabancı sermayeli kuruluş bulunduğunu, otomotiv firmalarının da Kocaeli'yi tercih ettiğini ifade eden Tüzmen, Kocaeli Serbest Bölgesi'nin yat ve gemi inşa sanayi alanında dünya çapında tanındığını vurguladı.
Dünyada son 20 yılda ortalama gümrük vergi tarifelerinin yüzde 26 düzeyinden yüzde 9 düzeyine inmesi nedeniyle dış ticaretteki serbestleşme görüldüğünü dile getiren Tüzmen, Dünya Bankası verilerine göre 1993-2007 döneminde dünya dış ticaret hacminin yaklaşık 3 misli arttığını anlattı.
Küresel finansal krize de değinen Tüzmen, krizin bankacılık sektörüyle birlikte dünya mal ticareti alanında kendisini çok kısa sürede hissettirdiğini vurguladı.
Tüzmen, şunları kaydetti:
"Dünya ticaret hacmi en son 1982 yılında ABD ile Sovyetler Birliği arasında süregelen soğuk savaş ortamında daralmıştı. 27 yıl sonra bu yıl dünya ticaret hacminin bir kere daha yüzde 2 oranında daralacağı beklenmektedir.
Çok sayıda ülkede ihracatın çift haneli yüzdeler bazında daralmalar yaşadığını görüyoruz. Şili, Güney Kore ve Tayvan bu ülkelerin arasında. Japonya'da ocak ayında 2009'da ihracat yüzde 56 oranında düşmüştür."
"Daha fazla ticaret"
Bakan Tüzmen, Türkiye için 2009 yılının çok çetin geçeceğini, daralmanın en fazla ihracat pazarında hissedildiğini söyledi.
Tüm dünyada global krizin sonucu olarak "korumacılık" eğilimlerinin arttığına değinen Tüzmen, şöyle devam etti:
"Küresel ekonomik besin zincirinin tepesinde olan ABD, Avrupa ile olası bir ticaret savaşının etkilerinden çekindiği için son anda 'Buy American' düzenlemesini revize etmiştir. Hindistan, Rusya ve Vietnam bu yıl gümrük tarifelerini artırmış bulunmaktadır.
Bugünkü ortam da serbest ticaret sorunun bir parçası değildir, çözümün bir parçasıdır. 2000 yılından beri artan yoğunlukta uyguladığımız pazar-sektör matrisine yönelik politikaların ne denli isabetli olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz. Daha çok ülkeye daha fazla ve daha serbest ticaret Türk reel sektörü için gerçek çözümdür."
Son haftalarda 7 ülkeye gittiklerini ve 1 milyar dolarlık iş bağlantısı yaptıklarını anlatan Tüzmen, şöyle devam etti:
"Daha yeni Gürcistan'dan döndük. Hücuma kalkmalıyız. Yaptığımız da budur. İlave ticaret imkanları için cazip fırsatlar sunan ülkelerde bu potansiyeli hayata geçirmek istiyoruz.
Dünya sıkıntıya girerken bazı ülkeler bu krizi daha hafif yaşıyorlar. Bu ülkelerin çoğu komşu ve çevre ülkeler. Büyük çoğunluğu küresel sistemle tam entegre değil. Buradaki pazara giriş imkanlarını samimi diyalogla yapıcı işbirliğiyle geliştiriyoruz.
Ekonominin gol yememesi için siyaset, bürokrasi ve özel kesim yurt dışında hücuma kalkmıştır. Yurt içinde de tedbirlerimizi aldık ve değişik önlemler hayata geçirdik. Bir yandan da yeni politikalar üretiyoruz ve uygulamaya koymaya hazırlanıyoruz."