"Sorunlardan kurtulmak için ilişkiler gelişmeli"

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tanıl Küçük, "Türk ve İtalyan iş dünyası arasında birçok alanda, ikili ve üçüncü ülkelerde büyük işbirliği olanakları bulunuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Türk ve İtalyan iş dünyası arasında birçok alanda ikili ve üçüncü ülkelerde büyük işbirliği olanakları bulunduğunu belirterek, "Ekonomik sorunlardan kurtulmanın en kısa yolu, karşılıklı ticaretimizi artırmaktır" dedi.

Küçük, İtalyan Sanayi Gelişmeler Bakanlığı, İtalya Dışişleri Bakanlığı çatısı altında, İtalyan Ticaret Merkezi (ICE), İtalyan Bankalar Birliği (ABI) İtalyan Odalar Birliği (UNIONCAMERE), Confindustria ve İtalyan Esnaf ve Zanaatkarlar Konfederasyonu (RETE Imprese Italia) tarafından düzenlenen İtalya-Türkiye Ekonomik Forumu'nda, dünyanın 8'inci büyük ekonomisi ve AB'nin lider ekonomilerinden İtalya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin, uzun yıllardır iki ülke için de öncelikli konumda bulunduğunu söyledi.
Türkiye iş dünyası olarak, bu işbirliğini daha da geliştirmek ve çeşitlendirmek isteği ve arayışında olduklarını ifade eden Küçük, "Her iki ülkede bu yöndeki siyasi iradenin varlığı da bizlere güç vermektedir" dedi.

Küçük, TOBB'un İtalya ve Türkiye arasındaki işbirliğini her zaman desteklediğini belirterek, TOBB olarak, 2004 yılında UNIONCAMERE ile bir işbirliği anlaşması imzaladıklarını, Dünya Odalar Federasyonu ve Milletlerarası Ticaret Odası gibi birçok uluslararası platformda UNIONCAMERE ile birlikte çalıştıklarını anlattı.

EUROCHAMBRES yönetiminde de işbirliğini sürdürdüklerini dile getiren Küçük, şu bilgileri verdi:
"İtalya ile ticaret hacmimiz 21 milyar doların üzerindedir. Bu, önemli bir başarıdır, ancak Akdeniz'in iki güçlü ekonomisi Türkiye ve İtalya olarak, daha fazlasını başarabilecek bir potansiyelimizin olduğu ortadadır. Türkiye'de yatırım yapan, yaklaşık 850 İtalyan şirketinin ekonomimize duyduğu güven bizi son derece mutlu etmektedir. İtalyan dostlarımızın, ülkemizde daha fazla ortaklık kurmalarını, daha fazla yatırım yapmalarını bekliyoruz."

Küçük, Türkiye'nin küresel krizle mücadelede de iyi bir performans ortaya koyduğunu, ekonominin hızla küçüldüğünü ancak hızlı bir şekilde de yeniden toparlanabildiğini kaydederek, Türkiye özel sektörünün, kriz ile "ne kadar dinamik ve değişen şartlara süratle uyum sağlayabilen bir yapıda olduğunu kanıtladığını" söyledi.

"Beklentimiz kalıcı çözüm"

Tanıl Küçük, AB üyesi ülkelerin Türkiye menşeli nakliye araçlarına gümrük kapılarından girişte uyguladığı "geçiş kotaları"nın, AB hukuku çerçevesinde haklı bir dayanağa sahip olmadığını belirterek, Türk işadamlarının Avrupa ülkelerine gitmek için çok zorlu ve maliyetli vize başvuru prosedürleri ile karşı karşıya kalmadığını söyledi.

Türk işadamlarının ürettiği mallar Avrupa pazarında serbestçe dolaşabilirken, bu malları üreten işadamlarının aynı serbestlikte Avrupa ülkelerinde dolaşamadığına işaret eden Küçük, "İtalya Büyükelçiliği bize bu konuda her zaman yardımcı olmaya çalışmaktadır, ancak bizim beklentimiz kalıcı çözümdür" dedi.

Küçük, "AB ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalara ve 'malların ve insanların serbest dolaşımı' ilkesine dayanan Gümrük Birliği'ne uymayan vize ve taşıma kotaları sorunu, bir an önce kalıcı şekilde çözülmeli ve bu haksız rekabet unsuru ortadan kaldırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Türk ve İtalyan iş dünyası arasında bir çok alanda, ikili ve üçüncü ülkelerde büyük işbirliği olanakları bulunduğuna dikkati çeken Küçük, İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin birbirini tamamlar nitelikte olduğunu söyledi.

Küçük, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tekstil-konfeksiyon, deri, makine imalat, gıda işleme ve kimya sektörleri İtalyan firmaları ile işbirliğine son derece açıktır. Bu sektörlerin yanı sıra ambalaj, madencilik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, güvenlik sistemleri, mücevherat, haberleşme, mühendislik, lojistik, metal işleme, gemi inşa, enerji, ulaştırma, çevre projeleri, savunma sanayi, sağlık, finansal hizmetler ve turizm sektörleri de işbirliği potansiyeline sahiptir. Ekonomik sorunlardan kurtulmanın en kısa yolu, karşılıklı ticaretimizi artırmaktır."