"Suriye ile 400 megavatlık bir ticaret hacmi oluşturmayı amaçlıyoruz"
Bakan Yıldız, Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Allao ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye ile elektrik konusunda 400 megavatlık bir ticaret hacmi oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Yıldız, Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Süfyan El Allao ile makamında yaptığı basına kapalı görüşmenin ardından konuk bakan ile birlikte gazetecilere açıklama yaptı.
İkili görüşmede 3 temel konunun ele alındığını ifade eden Bakan Yıldız, bunlardan birincisinin Suriye'ye elektrik satışı, ikincisinin doğal gaz satışı, üçüncüsünün ise Suriye üzerinden Irak'a verilen su miktarıyla ilgili olduğunu belirtti.
Bakan Yıldız, 20 yıl önce yapılan bir anlaşma çerçevesinde Türkiye'nin Suriye üzerinden Irak'a 500 metreküp/saniyelik su bıraktıklarını, bu konuda Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını kaydetti.
Bölgedeki 1200 kilometre uzunluğundaki Arap doğal gaz boru hattı ve diğer hatların tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'de doğal gazın fazlasının komşu ülkelere satılacağını anlatan Bakan Yıldız, elektrik konusunda da Suriye ile 400 megavatlık bir ticaret hacminin oluşturulmasını amaçladıklarını kaydetti.
Konuk Bakan El Allao da Nabucco Projesinin önemine değindiği konuşmasında, Suriye'nin hem transit konumunda hem de gaz tedarik eden bir ülke konumunda olduğunu belirterek, Nabucco projesine gaz tedarik etmeye hazır olduklarını söyledi.
Suriye'nin doğal gaz rezervi olarak problemi bulunmadığını anlatan El Allao, ülkesinin Nabucco projesi için doğal gaz tedarikinde ana ülkelerden bir tanesi olabileceğini kaydetti.
Türkiye ile ilişkilerinden çok memnun olduğunu ifade eden El Allao, 2010 yılından önce Arap gaz boru hattını tamamlayacaklarını, bu tamamlandığında da Mısır doğal gazının Lübnan üzerinden Türkiye boru hatlarına ilave edileceğini kaydetti.
El Allao, Türkiye'den gaz satın almak için yakın zamanda BOTAŞ ile bir anlaşma yapmak istediklerini belirtti.
Konuk bakan, bir soru üzerine şu anda Suriye'nin ürettiği doğal gazın kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığını, bu nedenle komşu ülkelerden gaz tedarikine başladıklarını ancak ülkesinde doğal gaz potansiyelinin olduğunu, bunu çıkardıkları zaman hem kendi ihtiyaçlarını karşılayacaklarını hem de artan gazı komşu ülkelere satacaklarını söyledi.