"Sürpriz değil"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Büyüme rakamı benim için aslında sürpriz olmadı. Net ihracat büyümeye 3 çeyrektir pozitif katkı veriyor. 2012'nin birinci çeyreğindeki katkı yaklaşık 4,5 puan oldu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 3,2'lik büyüme rakamına ilişkin, bu büyüme rakamının kendisi için sürpriz olmadığını söyledi. Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan büyüme rakamının kendisi için sürpriz olmadığını, 3,2'lik büyümenin ilk çeyrek için beklentileri arasında bulunduğunu ifade ederek, verilerin Türkiye ekonomisinin 10 çeyrekten beri kesintisiz büyüdüğünü gösterdiğini belirtti.

Son 10 çeyrekte büyüme ortalamasının yüzde 8'in üzerinde yer aldığının altını çizen Çağlayan, bunda dış ticaretin önemli bir payı bulunduğunu, 2012 yılının ilk altı ayında ihracatın gösterdiği performansın bunun bir kanıtı olduğunu bildirdi. Çağlayan, ihracatın büyüme üzerindeki pozitif etkisini çok net bir şekilde görmeye başladıklarını belirterek, "Net ihracatın Türkiye büyümesine katkısı yaklaşık 4,5 puan olmuştur. İhracat artışının büyümeye net katkısının ikinci çeyrekte de pozitif olduğunu göreceğiz" dedi.

"Türkiye üyesi olsaydı, AB yüzde 1,8 büyüyecekti"

Ekonomi Bakanı Çağlayan, büyüme rakamlarının yüzlerini güldürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisinin büyümesinde ihracat lokomotif görevini üstlenmiştir. Çünkü, ihracatımız son 28 aydır sürekli yükseliyor. Dünya küçülürken, ihracat yaptığımız Avrupa pazarlarında ciddi daralma yaşanırken, ihracatımızda Avrupa'nın payı düşerken Türk ihracatının yüzde 10'dan fazla büyümesi önemlidir. Bu da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve bizlerin yapmış olduğu uluslararası temasın meyvelerini topladığımızın net bir göstergesidir. Büyümede Türkiye ekonomisinin göstermiş olduğu performans son derece önemli. Dünya ekonomisi içinde Türkiye ekonomisinin artan bir performansı var. Dünyadaki krize adeta meydan okurcasına ihracat odaklı büyüme gerçekleştirilmesi önemli. Türkiye 2011 yılında yüzde 8,5'lik bir büyüme gerçekleştirdi. Buna karşılık Avrupa Birliği'nin büyümesi yüzde 1,5 oldu. Türkiye eğer geçen yıl Avrupa Birliği'ni 28'inci üyesi bir ülke olsaydı, AB yüzde 1,5 değil, yüzde 1,8 büyüyecekti. 2011 yılında yüzde 8,5 büyüme gerçekleştiren Türkiye ekonomisinin 2012 yılında hızla soğuyacağına yönelik beklenti mevcuttu. Ancak, Hükümetimizin ve ekonomi yönetimimizin topyekun koordinasyon içinde almış olduğu tedbirlerle 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,2 oranında büyüme gerçekleştirdik."

Çağlayan, ihracat artışı ve büyümenin AB'nin içinde bulunduğu ekonomik çalkantıya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi ve ekonomik krize rağmen gerçekleştiğinin altını çizerek, Türkiye ihracatının bu şekilde artmasının, Türkiye ekonomisinin ne kadar dinamik olduğunu ve ihracatın ekonomik büyümenin motoru olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyduğunu bildirdi.

Son 12 aylık ihracatın 142,5 milyar dolara geldiğine işaret eden Çağlayan, "Bu rakam bizim bu yıl sonu itibariyle koymuş olduğumuz 148,5 milyar dolarlık ihracat hedefimizi eğer çok büyük bir aksilik olmaz ise inşallah aşacağımızı gösteriyor" dedi. Orta vadeli program hedefinde 2012 yılı için büyümeyi yüzde 4 olarak öngördüklerine dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'nin mevcut küresel gelişmelerde 2012 de yüzde 4'lük bir büyümeyi yakalamasını bir başarı olarak gördüğünü ifade etti.

"Şahsen her zaman ben Türkiye ekonomisinin daha fazla büyümesi gerektiğini düşünüyorum" diyen Çağlayan, Türkiye'nin yüzde 5'in üzerinde büyümeye ihtiyacı olduğunu, böylelikle 2023 hedeflerine daha rahat ulaşabileceklerini kaydetti.