"Tanınan markalar öne çıkarılmalı"
Bakan Ergün, Bilkent Üniversitesi Marka Yaratma ve Yönetme Kulübü'nün bu yıl ikincisini organize ettiği "Türkiye Marka Zirvesi"ne katıldı
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin istenilen düzeyde ihracat yapabilmesinin ancak dünya çapında imajı olumlu ve tanınan markalar vasıtasıyla mümkün olacağını söyledi.
Bakan Ergün, Bilkent Üniversitesi Marka Yaratma ve Yönetme Kulübü'nün bu yıl ikincisini organize ettiği "Türkiye Marka Zirvesi"ne katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, firmaların mallarını veya hizmetlerini tüketicilere sunarken rakiplerinden farklarını da ortaya koymaları gerektiğini, bu farkın da öncelikle kalite ve özgün tasarımlarla sağlanabileceğini belirtti.
Bunun için kullanılacak işaretin de marka olduğuna ifade eden Ergün, markalı malların alıcıların tercihlerini belirlemedeki en önemli etkisinin, tüketici gözünde edinilen kalite ve güvene bağlı olumlu imaj olduğunu söyledi.
Tüketicilerin, beklentilerine cevap veren ürünleri tekrar tekrar satın almasıyla, giderek markayla tüketici grubu arasında sıkı bir bağ oluşmaya başladığına dikkat çeken Ergün, firmaların da bu bağı daha da güçlendirmek için çeşitli reklam ve satış stratejilerine başvurduklarını, böylece alıcının başka bir markayı tercih etmesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye'nin ihracatında markalaşmanın yerinin her geçen gün daha büyük önem kazandığına vurgu yapan Ergün, ihracatta markanın, ülkeye giren döviz miktarının yanı sıra firmanın ve ülkenin rekabet gücünü de artırdığını belirtti.
Tasarım
Uluslararası markalaşma sürecine katkı yapan önemli hususlardan birinin de tasarım kullanımı olduğunu ifade eden Ergün, kendilerinin de ülkenin tasarım stratejilerinin belirlenmesine ve toplumda "Türk Tasarımı" imajının yerleştirilmesine yönelik kararlar almak amacıyla, Türk Tasarım Danışma Konseyi'ni kurduklarını hatırlattı.
Ergün, Konseyin üretimin katma değere dönüştürülmesi aşamasında en çok eksikliği hissedilen tasarım ve bu tasarımcılığın dünya pazarında tercih edilir konuma getirilmesine yönelik boşluğu büyük oranda dolduracağını kaydetti.
Gelecek yıl Ocak ayında, Konsey üyelerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katılımıyla bir çalıştay düzenleyeceklerini belirten Ergün, Konseyin ayrıca tasarım alanında bir Strateji Belgesi ve Eylem Planı da hazırlayarak, bu konudaki yol haritasını ortaya koyacağını bildirdi.
İkinci el araç satışlarında noter işlemleri
Zirveye gelişi sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergün, "İkinci el araç satışlarında noter işlemleri kalkıyor bunun ekonomiye katkısı ne olacak?" şeklindeki soruya karşılık, e-devlet projelerine geçildikçe birçok işlemin ortadan kalkacağına işaret etti.
Ergün, "Eskiden bizzat gidilerek yapılan işlemlerin artık elektronik ortamda yapılması söz konusu. Bu işlem maliyetlerini düşüreceği gibi işlemlerin hızını da artıracaktır. Kuşkusuz tartışmalar da olacaktır. Nihayetinde elektronik ortamın vazgeçilmez koşullarından birisi bunlar" diye konuştu.
Sanayi Bakanı "noter işlemleri Emniyete devrediliyormuş bu yönüyle vatandaşa maddi bir külfet getirecek mi?" diye sorulması üzerine de şu anda ayrıntılı bir bilgisi bulunmadığını, gerekirse daha sonra bir açıklama yapabileceklerini söyledi.
Domuz Gribi ile ilgili bir soruya karşılık da Ergün, "biz aşı grubunda değiliz ama ben olmayı düşünüyorum" yanıtını verdi.