"TCMB, eskisi kadar olmasa da hala indirimden yana"

JP Morgan tarafından yayınlanan bir mini raporda TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın bugün yaptığı açıklamalara ilişkin değerlendirmeler yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Bu açıklamaların ardından TCMB'nin faiz oranlarını bir sonraki toplantısında son kez 0.25 puan daha indireceği ve bunun ardından beklemeye çekileceği yönündeki beklentinin korunduğu ifade edildi. Bununla birlikte JP Morgan faiz oranlarının birden fazla kez 0.25 puan indirilmesi riski olduğunu ve faizlerin yüzde 6.5 yerine yüzde 6 seviyesinde durdurulabileceğini belirtti.

JP Morgan'ın raporunda şu ifadelere yer verildi:

"- Düzenlenen bir basın konferansında konuşan TCMB Başkanı Yılmaz, Banka'nın dezenflasyon süreci konusundaki güvenini yineledi ve bununla birlikte talep düzeyinde görülen artışa dikkat çekti.

- Başkan'ın açıklamaları TCMB'nin geçtiğimiz haftalarda yayınladığı politika dökümanları ile paralellik arz etti. (PPK toplantısı sonrası açıklamalar ve enflasyon raporu gibi)

- Bu şartlar altında mevcut para politikası beklentimizi değiştirmek için bir neden göremiyoruz.

- Banka'nın Kasım ayındaki toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan indirmesi ve bundan sonra bu zamana kadar yapılmış olan indirimlerin ekonomi üzerindeki etkilerini gözlemlemeye geçmesini bekliyoruz.

- Bununla birlikte açıklamaların tonu, 0.25 puandan fazla indirimler yapılması riskini artırıyor. Banka bizim halen beklediğimiz gibi yüzde 6.5 oranından sonra faiz indirimlerine son vermek yerine yüzde 6 seviyesine kadar inmeyi tercih edebilir.

- TCMB'nin göndereceği sinyallere bağlı olarak faiz oranlarına dair tahminimizi değiştirmeye hazır bekliyoruz. Önümüzdeki salı günü açıklanacak olan çeyreklik dönem enflasyon raporu bu açıdan önemli bir enstrüman olacak.

- Yılmaz'a göre dezenflasyon sürecini destekleyen bir kaç faktör var:

 1. Özel tüketimde bazı toparlanmalar var ancak bunlar büyük ölçüde vergi indirimi uygulanan sektörlerden kaynaklanıyor. Bunun dışında talep TCMB'nin kademeli bir toparlanma beklentisine paralel olarak gelişiyor.

 2. Benzer şekilde Türk ihracatcıları ihracat piyasalarının çeşitlenmesinden fayda sağladı, ancak büyümenin dağılımı global talebe bağlı olarak güçlü olmayacak.

 3. Son olarak Yılmaz, halen yatırım talebinde herhangi bir canlanma görmediğini belirtiyor.

-Yılmaz ayrıca iç talepte bazı canlanma sinyalleri olduğuna da dikkat çekti. Bu yaklaşım TCMB'nin açıklamalarında ilk kez yer alarak banka'nın güvercin tonundaki açıklamalarının güç kaybettiğine işaret ediyor.

1. Önemli bir konu, Yılmaz aylardan sonra ilk kez istihdam piyasalarında toparlanma yaşandığına dikkat çekti. Yılmaz, işsizlik oranındaki düşüş ve işsizlik başvurularındaki toparlanmaya karşın istihdam piyasalarının toparlandığından söz edebilmek için daha çok veriye ihtiyaç olduğunu belirtti.

2. Banka kredilerinde de kısmi bir toparlanma olduğuna dikkat çeken Yılmaz rezerv karşılık oranlarında son dönemde yapılan indirimlerin de bu sürece destek verebileceğini belirtti.

3. Son olarak, Yilmaz Ekim ayında enflasyon oranının piyasalar açısından yukarı yönlü bir sürpriz yapabileceğine dikkat çekti. Bu tespiti konusunda Yılmaz ile tamamen aynı fikirdeyiz.

Piyasanın Ekim ayı TÜFE rakamının yüzde 1.1 oranında artacağı yönündeki ortalama beklentisinin çok aşağıda kaldığını ve vergi indirimlerinin sona ermesinin yanı sıra elektrik fiyatlarında yaşanan artışların etkisiyle Ekim ayında aylık TÜFE'nin yüzde 2 civarında artacağını öngörüyoruz.

- Yılmaz ayrıca likidite sıkışıklığı oluşması halinde gösterge faiz olarak borç verme faizlerinin alınması yerine borçlanma faizlerinin alınabileceğini belirtti. Ancak henüz böyle bir değişimi gerektiren bir gelişme olmadığını dile getirdi. Bu değişimin olması halinde gösterge faizlerinin 250 baz puan indirilmesi gündeme gelebilecek.

- Bizim görüşümüze göre Türkiye'nin IMF ile anlaşması halinde böyle bir indirime gerek kalmayacaktır. Zira IMF'nin fonladığı bir ekonomik program likidite koşullarını rahatlatacaktır. "