"Telekom sektöründe krizden etkilenme olmaz"

Avea CEO'su Türktan, Avea olarak sene sonunda büyüme öngördüklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, telekom sektöründe küresel kriz nedeniyle çok büyük bir etkilenme olacağını düşünmediğini ve Avea olarak sene sonunda YTL bazında yüzde 25 hedefi doğrultusunda büyüme öngördüklerini bildirdi.

Türktan, düzenlediği basın sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, dünya mobil pazarının hat sayısının önümüzdeki 4 yılda yüzde 30 büyüyerek yaklaşık 5 milyara, Avrupa'daki sayının ise yüzde 10 büyümeyle 1 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye'deki mobil pazarın ise 4 yılda Avrupa'nın 2 katı üzerinde yüzde 24 civarındaki artış ve 16,5 yeni hat ile 85,3 milyon hat sayısına ulaşacağını öngördüklerini ve 2010'da hat sayısının nüfusa oranının yüzde 114 olacağını belirten Türktan, Türkiye'nin bu sayı ile dünyada 2012 yılında ilk 15 ülke arasında yer alacağını kaydetti.

Dünya mobil pazarının 4 yılda 162 milyar dolar düzeyinde yüzde 19 oranında büyüyerek 1 trilyon dolara, vergi gelirlerinin toplam gelirler içindeki payının da yüzde 18'den 23'e yükselmesinin beklendiğine işaret eden Türktan, bu büyümenin 24 milyar dolarının Avrupa mobil pazarında gerçekleşeceğini ve bu pazarın 298 milyar dolara ulaşacağını ifade etti.

"Dünyadaki büyümenin 1,8 milyar doları Türkiye pazarından"

Cüneyt Türktan, dünyadaki büyümenin 1,8 milyar dolarının ise Türkiye mobil pazarından geleceğini ve Türkiye'de 4 yıl içinde mobil pazarın yüzde 21'lik artış ile 10,5 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Avea'nın 2005 yılından bu yana toplam pazarın üstünde büyüdüğünü vurgulayan Türktan, 2007 yılının ilk yarısından bu yılın ilk yarısına kadar gelirlerde yüzde 36'lık artış kaydettiklerini söyledi.

Dünyada yaşanan küresel krize de işaret eden Türktan, "Telekom sektöründe çok büyük etkilenme olacağını sanmıyorum. Yeter ki nakit akışı ve finansman gücü olsun. Bizim eylül ayı itibariyle beklediğimiz büyüme devam etti. Ekim ayının da eylülden büyük farkı yok. Biz sene sonunda YTL bazında yüzde 25 hedefi doğrultusunda büyüme öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Şu anda sene sonuna ilişkin hedeflerde değişikliğin söz konusu olmadığının altını çizen Türktan, 2009'da da ciroda YTL bazında yüzde 20-25 aralığında büyüme beklediklerini, küresel krize rağmen yatırımlara devam ettiklerini belirtti. Türktan, ancak Türkiye'deki 3 operatörün dolar kar-zararları açısından dünyadaki krizden etkilenebileceğini, şu anda Avea'nın batak alacak oranının sektör ortalaması olan yüzde 3 civarında olduğunu söyledi.

"Bölgedeki fırsatları Türk Telekom ile birlikte değerlendiriyoruz"

Çevre ülkelerdeki fırsatlara da dikkati çeken Türktan, bu konuda ortak plan yapılabileceğini ve birlikte hareket edilebileceğini, Türk Telekom'un Avea'nın "öncü" şirketi olduğunu, dolayısıyla bölgedeki fırsatları Türk Telekom ile birlikte değerlendirdiklerini vurguladı. Türktan, çevre ülkelerde telekom sektöründe elden çıkarmaların yaşanacağını, "akıllıca" davranıp buralara Türk Telekom ile birlikte gidebileceklerini ifade etti.

Konuşmasında numara taşınabilirliğe de değinen Türktan, bunun sektörde "çığır açacak" bir uygulama olduğunu, pazarda yaklaşık 6 ile 9 milyon arası operatöründen mutsuz abone bulunduğunu, numara taşınabilirlik ile bu kitlenin harekete geçmesinin beklendiğini, hedeflenen taşıma sürecinin ise 5-6 gün olduğunu kaydetti. Türktan, "Numara taşınabilirliğin ilk yılı içinde 2 ile 2,5 milyon arası abonenin Avea'ya geçiş yapacağını bekliyoruz" dedi.

Numara taşınma oranlarına ilişkin dünyadan örnekler veren Türktan, geçen yıl Hong Kong'da yüzde 109, Finlandiya'da yüzde 68, Danimarka'da yüzde 42 oranlarında taşınmanın gerçekleştiğini, uygulamadan önce Hong Kong'da hakim operatörün yüzde 30,06 olan pazar payının numara taşınabilirliğinden sonra yüzde 28,27'ye gerilediğini, Finlandiya'da ise yüzde 50,95'ten 36,86'ya, Belçika'da yüzde 56'dan 43,24'e düşen pazar payı değişimi yaşandığını anlattı.

"ıPhone'da taahhüt işine girmek istemedik"

Cüneyt Türktan, ıPhone ile ilgili olarak da, "ıPhone'de olmak için 200 bin telefon taahhüt etmek gerekiyordu. Biz buna gerek görmedik. ıPhone heyecanına kendimizi kaptırmadık. Özellikle taahhüt işine girmek istemedik" dedi.

Avea Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık da, sorular üzerine, numara taşınabilirliğin hayata geçtiği ülkelerde tamamen hakim ortağın abone kaybettiğini, kazananın olmadığını söyledi.

Avea Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eren Güra da şu anda vadesi 6 yıl olan 1,6 milyar dolar seviyesinde kredileri bulunduğunu ve bunların IFC ile yurt dışındaki Eximbanklardan sağlanan krediler olduğunu, ayrıca 12 bankadan sağlanan 505 milyon dolarlık kredi dilimi içinde Garanti Bankasının da yer aldığını belirtti. Güra, 3G ile ilgili yatırımlarda tedarikçiler vasıtasıyla yine Eximbanklar üzerinden ekstra finansmana gideceklerini ifade etti.

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak ise, Avea'da yüzde 65 faturasız, yüzde 35 faturalı hattın bulunduğunu, toplam sektörde ise yüzde 15-20 düzeyinde faturalı hattın söz konusu olduğunu, gelen yeni abonelerle oranlarda bir değişiklik gözlemlemediklerini kaydetti.