"Toplu görüşmelerde enflasyonun altında zamma imza atıldı"

BASK Genel Sekreteri Bayraktar, kamu çalışanlarının sofralarındaki ekmeğin her geçen yıl biraz daha küçüldüğüne dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BASK Genel Sekreteri ve Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, toplu görüşmelerde, hedefler bir yana, gerçekleşen enflasyonun bile altında zamma imza atıldığını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, toplu görüşmelerde, daha önce olduğu gibi bu yıl da enflasyon oranlarının altında bir artışa razı olunduğunu savundu. Yetkili sendikaların, masada kendilerine "ikram edilen" yüzde 4 4,5'luk oranları alıp geri döndükleri görüşünü ifade eden Bayraktar, buna karşın enflasyonun Ağustos ayı itibarıyla yıllık yüzde 11,77, 12 aylık ortalamalar itibarıyla yüzde 9,43 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Geçen yıl Merkez Bankası tahminlerine göre gerçekleşmesi hedeflenen yüzde 2 2'lik artışların daha ilk altı ayda yüzde 200 oranında saptığını belirten Bayraktar, "Ancak bu yıl hedefler bir yana, gerçekleşen enflasyonun bile altında imza atılmış oldu. Halen yaşamakta olduğumuz enflasyon artış hızı yüzde 11,77 olacak ve siz bu gerçek ortadayken yüzde 8,5'e imza atacaksınız, ondan sonra da kameraların karşısına geçip 'mutluyuz' diyebileceksiniz. Bu olsa olsa şaşkınlıktır, hesap bilmemektir" dedi.

Kamu çalışanlarının sofralarındaki ekmeğin her geçen yıl biraz daha küçüldüğü değerlendirmesinde bulunan Bayraktar, yapılan hesaplamaların gerçek enflasyonun yıllık yüzde 20-25'ler seviyesinde olduğunu gösterdiğini savundu. Bayraktar, görüşmelere katılan konfederasyonları eleştirerek, şunları kaydetti:

"Devletin resmi rakamları bile mevcut enflasyonu yüzde 12'lerde gösterirken, siz gidip yüzde 8,5'e imza atarsanız, bunun adı başarı değildir ve bu bize mutluluk getirmez. Türkiye'nin iki yetkili konfederasyonunun yaptırım gücü bu kadar mı? Ortak Akıl Mitingleri düzenleyip 20-25 bin kişiyi meydanlarda toplayan bir konfederasyon bu süreçte tek bir eylem bile yapamadı veya yapmadı. Diğeri ise 'en büyük benim' derken, bin kişiyi bile bir araya getirip etkin bir eylem düzenleyemedi; sadece 'açlık grevi yaparız' tehdidi savurdu. 'Gücünüz bu kadar mıydı?' diye sorarlar adama.

Yedinci yılımız da kaybedilmiş bir yıl olarak, toplu görüşme tarihine geçmiştir. Kamu çalışanlarının umutları boşa çıkarılmış, kaygıları yükseltilmiştir. Bizler, bu sonuçtan mutluluk duyanları veya 'ancak bu kadar olurdu' diyenleri esefle kınıyoruz. O masada arkanızdaki gücün iradesini kullanabilseydiniz, yerel seçimlere giden bir hükümetle nasıl pazarlık yapacağınızı ve memurun hakkını nasıl alabileceğinizi bilirdiniz."