"Türk bankaları BDT ülkelerinden daha iyi durumda"

Standard and Poor's, Türk bankalarının sermaye yeterliliği ve varlıklar açısından da iyi bir pozisyonda olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türk bankalarının, küresel kötüleşen koşullara dayanmada Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki bankalardan daha iyi durumda olduğunu bildirdi.

S&P tarafından hazırlanan bankacılık raporunda, Türk bankalarının, küresel kriz ortamında, risk yönetiminde başarılı oldukları vurgulandı.

Türk bankalarının konut kredisi yükümlülüklerinin az olmasının da dayanılıklığında etkili bir unsur olduğu ifade edildi.

Raporda Türk bankalarının toplam yükümlülüklerinin sadece yüzde 7'sinin sendikasyon yükümlülükleri olduğu kaydedildi.

Türk bankalarının küresel dalgalanma karşısında dayanıklılığı ile ilgili raporda, Türk bankalarının, son 5 yılda önemli bir değişim göstererek, daha dayanıklı hale geldikleri vurgulandı.

Raporda, bankaların dayanıklılığında, geçmişteki finansal ve siyasi krizlerde aldığı önlemlerin etkili olduğu, bankaların uluslararası borçlanmalarının sınırlı olmasının da küresel likiditedeki azalmadan olumsuz etkilenmesini önlediği kaydedildi.

Bankaların yurt dışındaki bankaların toplam borcu 56 milyar dolar iken bu rakam, yabancı varlıklar çıkarıldığında 39 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Türk bankaları sermaye yeterliliği ve varlıklar açısından da iyi bir pozisyonda bulunuyor.