"Türkiye, 'mücevhercilikte' yükseliyor"

3 gün sürecek Dünya Mücevher Kongresi'ne, 69 ülkeden yüzlerce temsilci katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) ve Türk Mücevhercileri Birliği (JTR) Başkanı İmam Altınbaş, "Türkiye yetişmiş iş gücü, kaliteli işçilik ve yüksek üretim kapasitesi ve giderek artan teknolojik birikimi ile dünya mücevher sektörünün en büyük üretim ve dağıtım merkezlerinden biridir" dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise mücevher sektörünün, yıllık 10 milyar dolarlık ihracat potansiyeli ile gelecek 10 yılda dünya lideri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Altınbaş, Türk Mücevhercileri Birliği'nin ev sahipliğinde Ataköy Sheraton Otel'de gerçekleştirilen ve Dünya Mücevher Konfederasyonu (CIBJO) tarafından düzenlenen "2009 Dünya Mücevher Kongresi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendi dinamik iç potansiyelinin yanı sıra, 1 milyardan fazla nüfus barındıran dinamik coğrafyanın tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında da doğal bir üs durumunda olduğunu belirtti.

Yaşanan "kaos ortamında" kaybetmeyi göze alamayacakları tek şeyin tüketicinin güveni olduğunun altını çizen Altınbaş, şunları söyledi:

"Haksız rekabetin yanı sıra ve en az onun kadar önemli olarak uluslararası kara para, kayıt dışı ticaret, sigortasız çocuk istihdamı gibi artık tüketici tercihlerinde de belirleyici olan konularda, sektörümüzün çağdaş normlara uyum sağlaması hepimizin ortak gündeminde yer almalıdır.

Türkiye yetişmiş iş gücü, kaliteli işçilik ve yüksek üretim kapasitesi ve giderek artan teknolojik birikimi ile dünya mücevher sektörünün en büyük üretim ve dağıtım merkezlerinden biridir. Ülkemizin son 10 yılda gerçekleştirdiği dünyaya daha fazla açılma ve entegre olma hamlesi, birliğimizin de itici gücü olup, amacımız sektörümüzü dünya rekabet liginde daha üst sıralara taşımaktır."

"Mücevher sektörü Türkiye için çok önemli"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise mücevher sektörünün, yıllık 10 milyar dolarlık ihracat potansiyeli ile gelecek 10 yılda dünya lideri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Büyükekşi, Türkiye'nin çok köklü bir altın geçmişi olan Türkiye mücevherat ve altın sektöründe dünyanın en önemli oyuncularından biri olduğunu dile getirerek, krizi fırsata dönüştürmek için firmaların markalaşmaya, kaliteli üretime, pazarlamaya ve inovasyona önem vermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

69 ülkeden temsilci katılıyor

Dünya mücevhercilerinin en önemli buluşması olarak kabul edilen ve 3 gün sürecek Dünya Mücevher Kongresi'ne, 69 ülkeden yüzlerce temsilci katılıyor. "Doğudan Batıya Mücevher Dünyası İstanbul'da Buluşuyor" sloganı ile başlayan kongrenin ana gündem maddesini bu yıl küresel kriz, krizin mücevher endüstrisine etkisi ve bu etkiyi en aza İndirebilmek adına uygulanacak stratejiler oluşturuyor.

Kongrenin bir diğer önemli gündem maddesi de "Sosyal sorumluluk" olarak belirlendi. Mücevher sektörünün sosyal sorumluluk anlayışının masaya yatırılacağı kongrede BM yetkilisi de bir sunumla katkı sağlayacak.