"Türkiye, dezavantajları avantaja çevirebilir"

IAF Başkanı Masselos, "2. Moda ve Tasarım Günleri" kapsamındaki özel oturumda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Dünya Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Vassilis Masselos, Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle tedarik zincirindeki birçok dezavantajı avantaja çevirebileceğini söyledi.

Masselos, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen "2. Moda ve Tasarım Günleri" kapsamındaki özel oturumda, 2005 yılında ticaretin önündeki bütün engellerin kaldırıldığını anımsatarak, o dönemdeki krizin sadece hazır giyim sektörünü ilgilendirdiğini, ancak bugün her sektörü ve herkesin cebini ilgilendiren daha sistemli bir kriz yaşandığını söyledi.

Küresel krizin çok zor bir kriz olduğunu vurgulayan Masselos, "2005 yılında bizim bazı stratejilerimiz vardı ve bu stratejilerimiz sayesinde ayakta kalabildik. Ne yapmamız gerektiğini biliyorduk. Ama bugün bu küresel kriz karşısında kimse ne yapacağını bilmiyor" dedi. Masselos, sektörde bugün herkesin aklında bir soru olduğunu, onun da "Alıcılar siparişleri nereye verecek?" şeklinde ifade edilebileceğini belirterek, şöyle konuştu: 

"Çünkü tedarik konusunda küresel bir sektör var. Türkiye için en önemli hususlardan bir tanesi, Türkiye'nin diğer bütün ülkeler için önemli bir merkez olarak kalmaya devam edeceği. Çin, gerçekten büyük bir sorun, ancak aynı zamanda büyük bir tedarik zincirine sahip. Tabii ki Çin de krizden etkilenecektir, ama bizim işimiz için en önemli oyuncu olmaya devam edecektir."

"Türkiye'nin avantajı coğrafi konumu"

Tedarik zincirinde maliyetlerin çok önemli olduğunu ve coğrafi konumu itibarıyla Türkiye'nin avantajlı bir bölgede bulunduğunu belirten Masselos, şunları kaydetti:

"Türkiye, coğrafi konum itibarıyla birçok ülkeye yakın olması sebebiyle tedarik zincirindeki birçok dezavantajı avantaja çevirebilir. Bu avantajları daha da artırabilmek için benim kişisel görüşüm; Türkiye'nin tedarik zinciri işbirliği teknolojileri ve iş süreci ağlarına daha fazla odaklanması ve aynı zamanda alıcıların sizin esnekliğinizden ve coğrafi yakınlığınızdan en iyi şekilde yararlanabilmeleri için bazı önlemler alması gerekir. Türkiye gerçekten çok büyük bir oyuncu. Çin, Meksika'yı ezmiş, geçmiş olabilir, ancak Türkiye kendi konumunu devam ettirmeyi başardı. Bunun sebebi tedarik zincirinin gerçekten çok büyük olması. Türkiye'den her şeyi tedarik edebilirsiniz, özellikle kaliteli malzemeler."