"Türkiye - Moğolistan ticaret hacmi yüzde 90 arttı"

Bakan Yazıcı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin Ocak-Eylül döneminde 12 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Moğolistan arasındaki ticaret hacminin Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90 oranında artarak 12 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, hedeflerinin, ticaret hacmini 3 yıl içerisinde 50 milyon dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

Türkiye-Moğolistan 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na Türkiye adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Moğolistan adına da Çevre ve Turizm Bakanı Luimed Gansukh katıldı.

Yazıcı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik projelerin son yıllarda etkin bir şekilde uygulanmaya başlandığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Yazıcı, Moğolistan ve Türkiye arasında 2004 yılı sonunda 3 milyon dolar olan ticaret hacminin, 2007 yılı sonu itibariyle 10 milyon dolara çıktığını kaydetti. Ticaret hacminin Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90 oranında artarak 12 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Yazıcı, 2008 yılı sonunda ise bu rakamın 18-20 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Yazıcı, bu rakamı yeterli görmediklerini de kaydederek, temel hedeflerinin, Moğolistan ile ticaret hacmini 3 yıl içinde 50 milyon dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

Moğolistan'daki ekonomik gelişmelere paralel olarak başta deri olmak üzere, inşaat, enerji, mücevherat, madencilik, gıda ve gıda işleme, makine ve teçhizat ile tekstil alanlarında önemli işbirliği potansiyeli bulunduğunu belirten Bakan Yazıcı, ilk aşamada özellikle deri, inşaat ve madencilik sektörlerinde iş adamlarının yatırım yapabileceklerini kaydetti.

Hayati Yazıcı, Moğolistan'da bir deri sanayi bölgesi kurulması yönündeki çalışmaların belirli bir aşamaya geldiğini de ifade ederek, ''İnancım odur ki bu tür projelerin ülkemizden sağlanabilecek kredi desteği ile hayata geçirilmesi sonucunda Moğolistan ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak ve ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi kısa sürede 50 milyon doları aşacaktır'' dedi.