"Türkiye, yine lider rol üstelenecek"

MasterCard Türkiye, yeni ticari kart paketi MasterKOBİ'ye ilişkin basın toplantısı düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - MasterCard Europe Ticari Kartlar Başkanı Brian Lang, Türkiye'nin kart pazarına bakıldığında Avrupa'da gösterge oluşturan bir ülke olduğunu belirterek, yeni ürünleri pazara sunma aşamasında yine bir lider rolü üstleneceğini bildirdi.

MasterCard Türkiye'nin, KOBİ'lerin ticari finansman ihtiyaçlarına çözüm sunacak ve şirket giderlerini karşılarken tasarruf etmelerine olanak sağlayacak yeni ticari kart paketi MasterKOBİ'ye ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Lang, 25 milyon KOBİ'nin bulunduğu Avrupa'da ticari kartlar alanında her yıl ortalama yüzde 20'lik bir büyüme gerçekleştiğini belirterek, ticari kartlar alanında Avrupa'da 22 trilyon dolarlık potansiyel bulunduğunu kaydetti. MasterKOBİ programı ile Türk KOBİ'lerin de kendilerine özel olarak sunulan avantajlarla alışverişlerini kazanca dönüştüreceklerini söyleyen Lang, Türkiye'nin kart pazarına bakıldığında Avrupa'da gösterge oluşturan bir ülke olduğuna işaret etti.

Lang, önümüzdeki ay yeni ürünlerin piyasaya sunulacağını belirterek, "Türkiye, yeni ürünleri pazara sunma aşamasında yine bir lider rolü üstlenecek" dedi.

Brian Lang, ticari kartların kişisel ve işle ilgili ödemelerin ayrıştırılması, sermayeye erişim sağlanması, asıl işe daha fazla zaman ayrılması gibi avantajları bulunduğunu ifade ederek, yurt dışında yapılan harcamalarda katma değer vergisinin geri dönüşünde yaşanan kayıpların büyüklüğünün Avrupa'da 5 milyar euroya ulaştığını, bu kartlar ile küçük işletmelerin ku kayıpları ortadan kaldırabileceğini belirtti. MasterCard Worldwide Ticari Kartlar Başkanı Steve Abrams da, dünya çapında KOBİ'lerin ticari kartlar alanındaki potansiyelinin 61 trilyon dolar seviyesinde bulunduğunu belirterek, şu an global olarak 80 trilyon dolar büyüklüğe sahip ticari kart pazarının 2012'ye kadar 110 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini aktardı.

Son 5 yılda ticari kart cirosunda % 550 artış

MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece ise, Türkiye'de 35 milyonluk toplam kart pazarında 26,4 milyon standart ve 7,8 milyon premium karta karşılık sadece 500 bin ticari kart bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de bu işin daha başındayız. En büyük büyümeyi ticari kartlar teşkil ediyor. Son birkaç yılda ticari kart alanında Türkiye'deki büyüme, Avrupa'nın önünde gidiyor" dedi. İmece, Türkiye'de MasterCard ticari kartların yıllar bazında kullanım oranlarına bakıldığında, ticari kart harcamalarının son beş yılda işlem adedi bazında yüzde 227, ciro bazında yüzde 550, kart adedi bazında ise yüzde 156'lık bir artış gösterdiğini vurguladı.

MasterKOBİ

MasterKOBİ programı hakkında bilgi veren İmece, program dahilinde, özellikle KOBİ'lerin ticari harcamalarını sıkça gerçekleştirdikleri insan kaynakları, seyahat, bilgi işlem, telekomünikasyon, hizmet, danışmanlık, eğitim, iletişim, ofis sarf ve ihtiyaç malzemeleri alanlarında faaliyet gösteren firmalardan MasterCard'a özel ayrıcalıklar bulunduğunu bildirdi. Şu anda 21 şirketle bu tür ayrıcalıklar sağlayan anlaşmaları bulunduğunu ifade eden İmece, KOBİ'lerin harcama yaparken tasarruf sağlamasını amaçladıklarını kaydetti.

İmece'nin verdiği bilgiye göre, ihtiyaçlarını programa dahil olan firmalardan temin eden MasterKOBİ kullanıcıları, harcamaları karşılığında MasterCard Ticari Kart kullanmayan KOBİ'lere oranla yıl içinde yaptıkları harcamalarından, yüzde 50'ye varan indirimler sayesinde tasarruf edebilecek.