"Türkiye'de marka ve patent doğru algılanamıyor"

Yamankaradeniz: Ülkemizde marka- patent konusu doğru ve yeterli algılanamamış bir alan olduğu için başvuru düzeyi de olması gerekenin altında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DESTEK Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Ülkemizde marka- patent konusu doğru ve yeterli algılanamamış bir alan olduğu için başvuru düzeyi de olması gerekenin altında" dedi.

Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Gaziantep'te basın toplantısı düzenledi. Marka ve patent konusundaki gelişmelerin 2023 hedefleri doğrultusunda önemli olduğunu vurgulayan Yamankaradeniz, "Ülkemizin ekonomik kalkınmayı gerçekleştirebilmesi, ihracatın yoğun olduğu sektörlerin Ar-Ge ve inovasyon odaklı olmalarıyla doğru orantılıdır" dedi.

Ar-Ge teşviklerinin sağlıklı kullanılması ve üniversitelerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yamankaradeniz, "Desteklenen üniversitelerin her birinin bir uzmanlık alanına sahip olması gerekiyor. Bir üniversitemiz sağlık medikal alanda uzmanlaşırken bir diğeri otomotiv, bir diğeri ile iletişim bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmalı. Ancak bu şekilde odaklanarak organize olabilirsek somut ilerleme kaydetmemiz mümkün olacaktır" diye konuştu.

Firma düzeyinde fikri mülkiyet bilincinin ve yenilikçilik kültürünün, bu konudaki bilgi ve birikimin artırılması gerektiğini vurgulayan Yamankaradeniz, "Fikri haklar sistemi konusunda kamuoyunun her düzeyde bilgilendirilmesine yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetleriyle toplumsal bilincin artırılması gerekiyor. Toplum temelinde bu algının oluşturulması, kurumların da kendilerini yönlendirmelerinde yol gösterici olacaktır. Haklarını koruma bilincine erişen bireyler, ülke kalkınmasında da önemli rol üstlenmiş olacak. Fakat ülkemizde marka- patent konusu, doğru ve yeterli algılanamamış bir alan olduğu için başvuru düzeyi de olması gerekenin altında" diye konuştu.