"Tütün mamülleri satışı taslağında nihai bir düzenleme olmadı"
TAPDK Başkanı Çalışkan, taslaktaki düzenlemelerin yüzde 80'inin halen çeşitli yönetmelik, tebliğ ve kurul kararlarıyla yürürlükte bulunduğunu belirtti
ANKARA - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışı ve sunumuna ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yönetmelik Taslağının nihai bir düzenleme olmadığını belirtti.
Çalışkan, yönetmelik taslağıyla ilgili medyada yer alan haberler üzerine düzenlediği basınla sohbet toplantısında çeşitli açıklamalarda bulundu. Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların ilgili bulundukları sektörde düzenleme ve denetleme görevi üstlendiklerine işaret eden Çalışkan, bu kuruluşların toplumsal ve ekonomik yaşamın temel hak ve özgürlükler ile ilişkili alanlarındaki kamusal ve özel kesim etkinliklerini, kurallar koyarak düzenleme ve denetleme görevi bulunduğunu vurguladı. TAPDK'nın da, bir yandan sektörel, diğer yandan da tütün ve alkol tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal yada tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkileri ortadan kaldıracak düzenlemeleri yapma yetkisine sahip olduğunu belirten Çalışkan, şöyle konuştu:
''Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışı ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı da bu kapsamda yapılan bir çalışmanın ürünüdür. 6 aydır bu metin üzerinde çalışılıyor. Bunun için uluslararası metinler tarandı, ilgili mevzuata bakıldı, uyumlaştırma çalışmaları göz önünde bulunduruldu. Bu konuda teknik çalışma bitti ve hazırlanan taslak, sektörün görüşüne sunuldu. 40 dolayında kuruluşa taslağı gönderdik, onlardan görüş istedik. Bunlar arasında TOBB ve TESK ile ilgili dernekler de var. Bütün taraflara taslağı açtık. Taslağın bu aşamada görüşe açılma gerekçesi, yapılacak olan düzenlemede karşılaşılabilecek muhtemel aksaklıkların, sektör aktörlerinin uygulama tecrübeleri ve hukuksal katkılarının alınarak en aza indirgenme arayışıdır. Bu şekilde daha şeffaf, objektif ve katılımcı bir yaklaşım sağlansın istedik. Görüşler geldi. Bunların hepsi önümüzde. Bundan sonraki aşamada taslak Kurulda görüşülüp, kabul edilecek. Görüşmelere de başladık, ancak daha ilk maddedeyiz. Kurul, tarafların görüşlerini gözden geçirerek, her maddeyi, her fıkrayı tek tek ele alacak ve taslağa son şeklini verecek. Şu anki düzenleme taslağın taslağı şeklinde bir düzenlemedir.''
Çalışkan, Kurulun son şeklini vereceği Yönetmeliğin, ilgili tüm kurum ve kuruluşların tekrar görüşüne sunulacağını, daha sonra da bu görüşlerle birlikte Başbakanlığa intikal ettirileceğini anlattı. Çalışkan, Başbakanlığın değerlendirmeleri sonucunda da Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe gireceğini ifade etti.
Spor kulüpleri kapatılamayacak
TAPDK Başkanı Çalışkan, daha sonra taslaktaki düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi:
''-Yönetmelik çalışmasında hiçbir şekilde bir spor kulübümüzün kapatılması veya isminin değiştirilmesi öngörülmemektedir.
-Yönetmeliğimizde sportif veya kültürel etkinliklere sponsorluk yasaklanmamakta, sponsorluk adıyla tütün mamulleri veya alkollü içkilerin tüketimini özendirecek nitelikte reklam yapılmasının önüne geçilmesine çalışılmaktadır. Bu durumdaki şirketler, yine sponsor olabilir. Ama sponsor olduğunu belirten reklam yapamayacak. Örneğin A şirketi, Fenerbahçe'ye sponsor olabilir. Fakat Fenerbahçeli bir futbolcu, A şirketinin şapkası ile basın toplantısı yapamaz. Ancak bu da taslaktaki bir düzenleme. Henüz Kurulda bile tartışılmadığı için bizim açımızdan da kesinleşmemiş bir düzenlemedir.
-Taslakta Dünya Sağlık Örgütünün ''genç'' tanımı aynen alınmıştır. Örgüt, 10-19 arası yaştakileri 'adölesan', 15-24 arası yaştakileri 'genç' ve 10-24 arası yaştakileri 'genç insan' kabul ediyor. Bizde, yetişkin kavramı ile genç kavramını eşleştirme hatası var. Ancak taslaktaki genç tanımı da Kurulca kabul edilmeyebilir. Bu da belli değil. Sektörden buna yönelik ciddi eleştiriler var. Onlar da dikkate alınacak. Kurul, bir genç tanımı yapacak ama bu görüşmeler sonrası ortaya çıkacak. Başbakanlığın da bunu aynen kabul edeceği belli değil.
-Alkol üreticilerinin, satıcıya vereceği promosyonlar, hediyeler... Satışta özendirici olunmaması için buna sınırlama geliyor. Bunun haricindeki hediye, promosyona kısıtlama yok.
-Reklamlarla ilgili getirilen eleştiriler de yanlış. Bu konuda 2005'den beri yürürlükte olan bir Reklam Tebliği var. Taslakta da buradaki hükümler aynen korunuyor. Risottoya şarap katana şimdiye kadar bir işlem yapılmış mı? Bu konuda zaten yürürlükte olan bir Tebliğ var. O Tebliğ kapsamında işlem var mı?''
Alkol ruhsatlarının yenilenmesi
Çalışkan, taslakta alkol ruhsatlarının yenilenmesiyle ilgili hükmün, satıcılara kısıtlama değil, tam tersine kolaylık getireceğini de ifade etti. Ruhsat uygulamasının başladığından bu yana Tekel satış ruhsatlarının her yıl Ocak ayı içinde yenilendiğini belirten Çalışkan, ''Mevcut uygulamaya göre yenileme işlemi, Ocak sonuna kadar 1 ay içinde sonuçlandırılmak zorunda. Ülkemizde 200 bin dolayında ruhsatlı satıcı var. Ocak'ta 200 bin insan ruhsat bürolarına yığılıyor. Bunu 3 aya yayalım dedik. Tekel, kapanacağı için ruhsat yenileme işlemi, Kurumumuza kalıyor. İlave belediye izni, ilave belge söz konusu değil. Düzenlemede Ocak'taki ruhsat yenileme işlemini 3 aya çıkarıyoruz, bu şekilde kolaylık getiriyoruz'' dedi.