"Tuzla'daki arıtma tesislerinin inşaatı sürüyor"

Eroğlu, tesisler kapsamında koku kontrol ünitesinin 2 ay içinde devreye gireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tuzla'daki biyolojik arıtma tesislerinin ikinci kademe inşaatının devam ettiğini, bu tesisler kapsamında koku kontrol ünitesinin 2 ay içinde devreye gireceğini söyledi.

MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak'ın soru önergesini yanıtlayan Eroğlu, Tuzla'da bulunan Organize Sanayi Bölgesi'nin atık sularının, Tuzla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne geldiğini belirtti. Eroğlu, sanayi bölgelerinde, kimyasal atıklarını kanalizasyona bırakılıp bırakılmadığı konusunda denetim ve kontrollerin Bakanlıkları tarafından yapıldığını bildirdi. Kanalizasyona deşarj durumunda ise bu işlemlerin, İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"İSKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre; Tuzla'daki Biyolojik Arıtma tesisi yeterli görülmeyerek ilave tesis yapıldığı, 2. kademe inşaatın devam ettiği, Tuzla Atıksu Arıtma Tesisinin takriben 2'nci ünitesi olarak 200 bin metreküp/gün olacağı, proje aşamasında ihale yapılacağı bildirilmiştir. İkinci kademe inşaatı devam eden arıtma tesisi kapsamında; koku kaynağı olan ünitelerin üstünün kapatılması, buralardan kaynaklanan kirli havanın, inşa edilmekte olan koku kontrol ünitesinde yer alan yıkama kuleleri ve ozon teknolojisi kullanılarak koku giderimi gerçekleştirilecektir. Bu sayede verim, yüzde 90 ve üzerinde olacaktır. Tesis 2 ay içerisinde devreye alınacaktır."

Eroğlu, "Tuzla Belediyesi milyonlarca YTL masraf yaparak arıtma tesisinin karşısındaki gölün canlandırması projesini uyguluyor. Ağır koku şartlarında hiç kimsenin bu tesisleri kullanmayacağı çok açıktır. Tuzla Belediyesi bu koku konusunda Bakanlığınızdan bir görüş almış mıdır?" sorusuna ise "Tuzla Belediye Başkanlığının bahse konu projeye ilişkin olarak, Bakanlığımızdan herhangi bir talebi olmamıştır" yanıtını verdi.