"Üzümde müdahale alımı yapılmalı"

Türker, fiyatların düşüşünü önlemek için acilen müdahale alımı yapılması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, üzüm fiyatlarındaki düşüşü önlemek için müdahale alımı yapılması gerektiğini bildirdi.

Türker, yaptığı yazılı açıklamada, 2008-2009 sezonunda yaş üzüm ihracatındaki sorunlar ve iklim şartları nedeniyle kuru üzüm rekoltesinin geçen sezona göre fazla olduğunu ve üzüm fiyatlarının hızla düştüğünü kaydetti. Düşük fiyatın ne üreticinin ne de ihracatçının yararına olduğunu ifade eden Türker, şöyle devam etti:

"Arz talep dengesi sağlanmadığından, yüksek miktarda alım yapan firmalar bu yıl piyasaya girmediler ve borsada satış fiyatları düştü. Hatta bugünkü borsa fiyatları şimdiden 2003 yılı seviyelerine kadar geriledi. Fiyatların düşüşünü önlemek için acilen müdahale alımı gereklidir. En az 80 bin tonluk müdahale alımı yapılmadığı taktirde Türkiye'ye 100 milyon dolar eksik döviz girecek. Üreticilerimiz mağdur olacak ve ülkemiz zarar görecek. Hasan'ın hakkını Hans'a vermemek için devletin fındık ürününde olduğu gibi müdahale alımında bulunması gerekmektedir."