"Varlık ve gayrimenkul üzerinde tedbir yok"

Doğan, haciz haberleri için suç duyurusunda bulunulacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Doğan Grubu, vergi borcuyla ilgili bankalardaki varlık ve gayrimenkul üzerine tedbir konulmasının söz konusu olmadığını duyurdu. Bu arada Merkezi Kayıt Kurulusu ile Aracı Kurumlar nezdindeci ihraççı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinde "ihtiyati tedbir" uygulamasına başlandığı bildirildi.

Holding'den gönderilen açıklamada, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün mal varlığı araştırmasını sürdürdüğü hatırlatılarak, Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün konuya ilişkin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, şirkete ait ve Merkezi Kayıt Kurulusu ile Aracı Kurumlar nezdindeci ihraççı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinde "ihtiyati tedbir" uygulamasına başlandığı kaydedildi.

Buna göre; iştiraklerden Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.S. sermayesinin % 66,56'sini, Doğan Gazetecilik A.S. sermayesinin % 70,76'sini ve Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.S. sermayesinin % 44,89'unu temsil eden şirkete ait hisselerin bir başka kişiye devrinin mevcut durum itibariyle kısıtlandığı kaydedildi. Ancak söz konusu hisselere ait mali (kar payı) ve yönetimsel (genel kurulda oy kullanma) hakların şirket tarafından kullanılmaya devam edileceği belirtildi.

Haciz haberleri için suç duyurusu

Doğan Grubu'ndan yapılan açıklamada, gösterilen teminatın ceza tutarının yüzde 19 üzerinde olduğu ve halen değerlendirmesinin sürdüğünü belirtilerek, "Şirketimiz iştirakleri, ortakları ve Doğan Grubu’na bağlı diğer şirketler hakkında söz konusu vergi borcu sebebiyle herhangi bir işlem başlatılması hukuken mümkün olmayıp, bunun aksine yanlış ve yanıltıcı mahiyetteki haberlerin, tüm Doğan Grubu Şirketlerinin İMKB’de işlem tahtalarının kapalı kalmasına sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır. Bu durum tüm yatırımcılarımızı mağdur etmiştir. İlgili yayın kuruluşları hakkında Sermaye Piyasası Mevzuatı kapsamında suç duyurusunda bulunulacaktır" denildi.

"Yönetim için haciz yok"

Doğan Grubu’nun tüm şirketleri ve yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hakkında haciz işlemleri başlatıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamakta olup, yalan ve yanıltıcıdır. Vergi Yasalarına göre; bir anonim şirketin vergi borcu nedeniyle, ortaklarının, iştiraklerinin ve bağlı şirketlerinin sorumlu tutulması kesinlikle mümkün bulunmamaktadır. Ancak, bir anonim şirketin vergi borcu nedeniyle haciz edilen kendi mal varlığı, vergi borcunu karşılamaya yetmediği takdirde ve sadece ilgili anonim şirketin yönetim kurulu üyeleri (üst düzey yöneticilerin değil) ile sınırlı kalmak kaydıyla şahsi mal varlıklarına ihtiyati haciz uygulaması yoluna gidilebilir"

"Teminat, cezanın %19 üzerinde"

Doğan TV Holding A.Ş.’nin sermayesinin yüzde 45,40’ını temsil eden hisse senetlerinin Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü’nce ‘Haciz Tutanağı’ düzenlenmek suretiyle, teslim alındığı vurgulanan açıklamada, teslim edilen bu hisse senetlerinin değerinin, teminata verilen taşınmaz dahil toplam 1 milyar 89 milyon 450 bin TL olduğu, toplam olarak 914 milyon 820 bin 334 TL olarak bildirilen kamu alacağının yüzde 19 fazlasıyla karşılayacak tutarda olduğu belirtildi. Açıklamada, "Doğan TV Holding A.Ş. hisse senetlerinin Vergi Dairesi’nce kabul edilmediği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ilgili mal varlığı araştırmasını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, bu araştırma sonunda tespit edilen mal varlıklarının borcu karşılamaya yeterli olduğunun tespiti halinde şirketin yönetim kurulu üyelerinin şahsi mal varlıkları üzerinde işlem yapılmasının söz konusu olmayacağı bildirildi.

Hisseler satış baskısıyla açıldı

Bu arada İMKB'nin açıklama istemesi üzerine ilk seansta kapalı olan Doğan Grubu hisseleri (Doğan Holding, Doğan Yayın Holding, Doğan Gazetecilik, Hürriyet, Doğan Burda, Petrol Ofisi, Çelik Halat, Ray Sigorta, Milpa ve Ditaş) 14.40 itibariyle yeniden işleme açıldı.

Söz konusu Doğan Grubu hisselerinde saat 15:00 itibariyle yüzde 2 ila 6 arasında değişen kayıplar söz konusu.

Doğan Yayın Holding'in vergi borcuyla ilgili, marka teminatlarının kabul edilmemesi ve Doğan Tv'nin teminat olarak gösterilen yüzde 45.4'üne gelen hacizle ilgili dün akşam borsaya yapılan açıklamanın ardından, bugün medyada haczin boyutu konusunda haberler yer almıştı.