"Vergi indirimi beklentisine gerek yok"

Bakan Unakıtan bütçe görüşmelerinde, "yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırın" çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan,  2009 merkezi yönetim bütçesini TBMM Genel Kurulu'na sunuşunda yaptığı konuşmada, krize çare olarak vergi indirimleri yapılmasının talep edildiğin, ancak vergi indirimlerini zaten yaptıklarını belirtti ve "Böyle bir beklentiye gerek yok" dedi. 

Kredilerin daraldığı dönemde özel sektörün güçlü finansal yapıya sahip olması gerektiğini vurgulayan Unakıtan, bunun için şirketlerin sermaye rasyonlarına dikkat edip, yükseltmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

"Kimse enseyi karartmasın"

Krizle birlikte Türkiye’nin önünde fırsatlar olduğuna da işaret eden Unakıtan, konuşmasına şöyle devam etti: “Cari açığımızı, enflasyonumuzu kalıcı olarak düşürülebiliriz. Ondan sonra özel sektörün ara malları üretim ve verimliliğini sürekli olarak artırabiliriz. Türkiye’nin iç dinamiklerini ve güçlü yanlarını ortaya çıkarmamız lazım. Önümüzdeki dönemde ihracatı artırmanın yolunu ararken ithalatımızı azaltacak, katma değeri yüksek, bilgi ve teknoloji yoğun üretime geçmeliyiz. Türkiye bunlara geçmeye başladı. Türkiye’de kimse enseyi karartmasın. Türkiye’yi iyi günler bekliyor. Dünyadaki bu krizler gelecektir, ama biz bu krizlere göğüs gereriz. Aldığımız önlemlerle bir kere hazırlıklı yakalandık. Biz Türkiye’yi sağ salim limana çıkartırız.”

"Nereye gitti altınlar?"

"Başka bir mesele daha var. Farklı özellikleri olan bir milletimiz" diyen Unakıtan, 2003 yılından bu yılın ekim ayına kadar 24,5 milyar dolarlık altın ithal edildiğini kaydetti. Unakıtan, "Tonlarca altın ithal ediyoruz. Bu altınların da 4,5 milyar dolarını ihraç etmişiz. Hadi turiste sattığımızı da düşelim, geriye kalan 15-20 milyar dolarlık altın nerede Allah aşkına? Nereye gitti bu altınlar? Ya yastık altına gidiyor ya kollarına takıyorlar" dedi.

Bir milletvekilinin kendisine laf atması üzerine Unakıtan, "Sende de mi var yoksa altın?  Halkımızdan şunu rica ediyorum, lütfen yastık altındaki bu varlıkları ekonomiye kazandırın. Bunu biz şirketlere koysak, şirketlerimizin sermayelerine ilave etsek, güçlü şirketlerle ortaya çıksak kötü mü olur arkadaşlar? Bunu irdelemeye devam edeceğiz. Çünkü bunlar bizim yapısal sorunlarımızdır" diye konuştu.