"Yeni hükümetimizin icraatlarını biran önce bekliyoruz"

KAYSO YKB Mustafa Boydak, "Ekonomik ve hukuki reformların hayata geçmesini bekliyoruz, anayasal değişiklikler de ülkeyi 2023 hedefine taşır" açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Kasım ayı olağan meclis toplantısında konuşan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, artık seçimlerin geride kaldığını belirterek, tek parti iktidarının ekonomi ve istikrar bakımından iyi bir durum olduğunu ifade etti. Boydak, "Hepimizin gördüğü gibi hızlı bir şekilde hükümetimiz kuruldu. Bundan sonra önümüzde dört yıllık bir süreç var. Bu süreç büyüme ve kalkınma dönemidir. Dış ilişkilerde restorasyon dönemidir. Dışarı ile ilişkilerimizin ve ticaretimizin daha da geliştiği bir dönemi hep birlikte bekliyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, huzurun olmadığı yerde ticaret olmaz. İnşallah huzurun bölgemizde tekrardan hakim olması ile ticaretimizin artacağına, işlerimizin gelişeceğine yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Bundan sonra hükümetten ilk 100 günlük hedefini masaya yatırarak, kendi söylemleri ile ilk günkü aşkla icraatların ardı ardına yapılmasını beklediklerini kaydeden Başkan Boydak, hukukun üstün olduğu, ekonomik reformların ve yapısal reformların yapıldığı, bütçe açıklarının olmadığı, hane halkının daha refah içerisinde yaşamaya başladığı, bir dönemi beklediklerini belirtti.

Bu süreçte Türkiye'nin yeni anayasa çalışmalarına hız vermesi gerektiğini ve geçen dönem TOBB önderliğinde yapılan çalışmada epeyce bir yol alındığını hatırlatan Başkan Boydak, bu dönemde o çalışmanın kaldığı yerden yoluna devam etmesi gerektiğini, Türkiye'nin yeni anayasa ile 2023 hedeflerini daha hızlı bir şekilde yakalayacağını belirterek, muhalefet partilerinin de desteği ile Türkiye'nin yeni anayasaya kavuşacağına inandıklarını söyledi.Türkiye'nin gelişip kalkınması için iş dünyasının yatırım yapması gerektiğini ve son 15 yılda çok önemli reformlara imza atıldığını belirten Başkan Boydak, bundan sonra Türkiye'nin kendisini AB'nin bir üyesi olarak gördüğünü, yeni anayasanın da AB kriterlerine uygun, daha anlaşılabilir ve basitleştirilmiş olarak 21. Yüzyıl Türkiye'sine yakışır bir şekle getirilmesini diledi. Türkiye'nin bir normalleşme sürecine girdiğini ve kendi kategorisindeki ülkeler ile hafiften pozitif yönde bir ayrışma içerisinde olduğunu ifade eden Başkan Boydak, bu ayrışmanın biraz daha Türkiye lehine devam etmesi ve Türkiye'de üretimin, yatırımın ve ihracatın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Asgari ücret tartışmalarına değinen Başkan Boydak, "Biz de KAYSO olarak asgari ücret konusunda bir takım tavsiyelerde bulunduk. O tavsiyelerimizi tekrar ediyoruz. Asgari ücretin telaffuz edilen rakamlara gelmesi mümkündür ancak vergilerin işveren lehine bir miktar azaltılması bizi bu noktada rahatlatacaktır. Zaten şu anda geçim indirimi dahil 1122 TL asgari ücret ödüyoruz. Burada en üst limitten baktığımız zaman 180 TL'lik bir fark konusu. Rekabette zorlanan sektörlerimiz var. Burada hükümetten vergi diliminde yapacakları küçük düzenlemelerle bizi rahatlatmalarını bekliyoruz. Gelir vergisinin en alt dilimi 12 bin liraymış bunun 17 bin 500 TL'ye çıkarılması gibi arkadaşlarımızdan bir öneri var. İşsizlik sigortası için işçiden kesilen yüzde 1 pirimin 0,5'e, işverenden alınan yüzde 2'lik pirimin yüzde 1'e düşürülmesi, yüzde 14 oranındaki SGK primlerinin yüzde 10'a çekilmesi, üst gelir grubunun yüzde 27 ve yüzde 35 seviyelerindeki vergi oranlarının en alt dilimdeki vergi kaybını karşılayacak şekilde artırılması, asgari geçim oranlarının ve çarpanlarının aynı şekilde muhafaza edilmesi ve asgari ücretin yıllık belirlenmesi gibi tekliflerimiz var. Bu tekliflerinde dikkate alınması ile asgari ücretin 1300'e çıkarılma mümkün olacaktır. İşverenler olarak bizler bir miktar fedakârlık yapıyoruz, kamudan da aynı fedakarlığı beklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

Boydak,yeni kurulan 64. hükümetin, ülkeye ve iş camiasına hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, Başbakan Davutoğlu ve ekibine başarılı bir çalışma dönemi diledi. Ekonomi bakanı olan Mustafa Elitaş'ı da kutlayan Başkan Boydak, "Aynı zamanda Kayseri'mize de sevinçli bir haber geldi. Hem bizim Odamızın üyesi hem de Sanayi Odası'nda görev yapmış olan kıymetli bir büyüğümüz, Sayın Mustafa Elitaş Bey ekonomi bakanı oldu. Kendisini en içten dileklerimizle kutluyor ve başarılı bir çalışma dönemi diliyoruz. Başarılı olacağından da eminiz. Tüm desteğimizle arkasındayız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir