Ramazan'da alışveriş kampanyalarla renklenecek

Firmalar, iftar ve sahur alışverişi yapmak isteyenlere yüzde 50'ye varan indirimler sunarken, restoran ve oteller de birbirinden cazip iftar menüleri hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çağla Gül SARAÇ

Ramazan ayının gelmesiyle başlayan alışveriş telaşı, her sene olduğu gibi piyasaları yine hareketlendirdi. Firmalar, iftar ve sahur alışverişi yapmak isteyenlere yüzde 50'ye varan indirimler sunarken, restoran ve oteller de birbirinden cazip iftar menüleri hazırladı. İstanbul'da lüks otel ve restoranlarda kişi başı iftar menülerinin fiyatı 70 ila 250 TL arasında değişiyor. Ramazan ayına özel hazırlanan erzak paketleri de market raflarındaki yerini alırken, paketlerin fiyatı 20 liradan başlıyor, 100 liraya kadar çıkıyor. 

Ramazan ayına özel gıda kumanyaların hazırlandığını ve bu alandaki ek ticaret hacminin 2014'te 3 milyar lirayı bulduğunu söyleyen uzmanlar, bu yıl genel seçimlerden dolayı pazarın yavaş seyrettiğini ve bu rakamın yüzde 30'luk bir düşme ile 2 milyar lira civarında seyretmesinin beklendiğini belirtiyor. Farklı çeşitliliğe ve ebatlara sahip kumanyalar her bütçeye göre hazırlanıyor. Bu paketleri alan tüketicilerin bir kısmı ise ikram amaçlı alıyor. Uzmanlar, ikram amaçlı alan tüketicileri, kalite ve standardı düşük ürünlere karşı uyarıyor. Ayrıca son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin de Ramazan kumanyası paketlerinde satışa sunulabileceği için alıcıların dikkatli olması gerekiyor. Uzmanlar, tüketicinin kumanya paketlerini almadan önce, içlerini kontrol ederek, ürün cinsinin ve menşesinin doğru yazılıp yazılmadığına ve kalitesine bakmaları yönünde tavsiyede bulunuyor. Ayrıca Ramazan ayında bankalar, yaptıkları kampanyalar ile müşterilerine alışveriş kolaylığı sağlıyor. Bu kampanyalar, yapılan market alışverişlerinde taksit imkanı sağlamanın yanı sıra erteleme fırsatı da sunabiliyor. 

Gıda fiyatlarına Ramazan ayında zam yok

Gıda fiyatlarındaki artış yüzünden zorlanan tüketici, Ramazan ayını rahat geçirecek. Ramazan öncesinde gıda piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendiren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz; Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi. Her Ramazan'da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme geldiğini kaydeden Kopuz, Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Öte yandan Ramazan ayında çıkan ve iftar sofralarının vazgeçilmezi olan pide fiyatları da belli olmaya başladı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, "İstanbul'da 300 gram Ramazan pidesi 1.5 liradan satılacak" açıklamasını yaptı. Geçen yıl 400 gram pide 300 grama indirilerek yüzde 25 zam yapıldı” dedi. Bu yıl İstanbul Fırıncılar Odası 300 gram pide için 1.75 TL talep etti, fakat 300 gram pidenin fiyatına 1.5 liradan devam etmeye karar verildi. 

Alışverişte hareketlenme bekleniyor

Ramazan ile birlikte restoranlardan perakende sektörüne, giyimden beyaz eşya ve elektrikli ev aletine kadar pek çok alanda üretim yapan ve hizmet veren firma çeşitli kampanyalar düzenliyor. Bu kampanyaların bazıları tüketicinin alım gücüne kolaylık sağlama amaçlı iken bazıları ise Ramazan ayında ihtiyacı olanlara yardım etmek isteyenlere yönelik. Firmalar, yaptıkları kampanyalarla Ramazan'a hazır giriyor. Yurt genelinde irili ufaklı firmaların düzenlediği tüm bu kampanyaların alışverişi hareketlendirmesi bekleniyor. Ramazan ayını durgun geçirmek istemeyen turizm sektörü de cazip seçenekler sunuyor. Oteller, ekstra hizmetlerin müşterilerinin beğenisine sunuyor. Tur ve hava yolları şirketleri ise Ramazan ayına özel tarifeler uyguluyor. 

Türkiye'nin önde gelen elektronik ve beyaz eşya satıcıları da Ramazan ayına özel ürünlerle tüketicilerin karşısına çıkıyor. Ramazan döneminde küçük ev aletleri ve pişirici grubu satışlarında geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da kayda değer artış bekleniyor. Firmalar özellikle Ramazan döneminde iftar ve sahur sofralarının hazırlanmasında en çok kullanılan tost makinesi, mikrodalga, mini fırın ve Türk kahvesi makinesi gibi ürün gruplarındaki satışlarda önemli ölçüde artış bekliyor. Bunun yanı sıra mutfakta işleri kolaylaştırıp, Ramazan sofralarının daha çabuk hazırlanmasını sağlayan ve lezzetli hale getiren fritöz, ızgara, ekmek ve yoğurt yapma makinelerine olan talep de her geçen gün artıyor. Ayrıca Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi dolayısıyla ızgara ve klima satışlarında da artış yaşanıyor. 

Ramazan ve bayram boyunca kartlı ödemede düşüş görüldü

Ramazan alışverişlerinin 2014 yılı verilerini açıklayan Bankalararası Kart Merkezi'ne (BKM) göre, Ramazan ayı ve bayramı boyunca 38.7 milyar liralık kartlı ödeme yapıldığı görülüyor. Ramazan ayında 30 günlük süre boyunca 37.1 milyar TL tutarında kartlı ödeme yapılırken bu rakam 2013 yılı Ramazan ayında bu rakam 37.2 milyar TL  idi. 28 ila 30 Temmuz tarihlerini kapsayan üç günlük bayram boyunca gerçekleştirilen işlemler incelendiğinde de kartlı ödemelerde azalma olduğu görülüyor. 2013 yılının Ramazan Bayramı'nda 1.61 milyar TL tutarında kartlı ödeme yapılırken, 2014 yılı Ramazan Bayramı'nda yüzde 2 küçülme ile 1.58 milyar TL tutarında kartlı ödeme gerçekleşti.