REACH'te ön kayıt sona erdi

Kaydı olmayan bir kimyasal maddenin kayıt dosyası oluşturuluncaya kadar, AB'de üretimi veya AB'ye ithalatına izin verilmeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Avrupa Birliği (AB) Yeni Kimyasallar Politikasını oluşturan REACH Tüzüğü'ne, ön kayıt süreci dün sona erdi.

Tüzük uyarınca, ön kayıt tamamlanmadığı takdirde, kaydı olmayan bir kimyasal maddenin kayıt dosyası oluşturuluncaya kadar, AB'de üretimi veya AB'ye ithalatına izin verilmeyecek.

Alınan bilgiye göre, REACH (Registration- Kayıt, Evaluation-Değerlendirme, Authorisation-and Restriction İzin ve Kısıtlama, Chemicals Kimyasallar) Sistemine ilişkin AB Tüzüğü, 1 Haziran 2007 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. İlk fiili uygulaması olan ve 1 Haziran 2008 tarihinde başlayan ön-kayıt süreci ise sona erdi.

Tüzük, teknik mevzuat açısından bugüne kadar yapılan uygulamalardan farklı olarak "ortak kurum oluşturulması" (Avrupa Kimyasallar Ajansı-AKA) ve "ortak uygulama" ile yeni bir yapıyı öngörüyor.

AB üye ülkelerinde faaliyet gösteren ve yılda bir tondan fazla kimyasal madde üreten veya ithal eden firmaların, söz konusu kimyasal maddeleri, Helsinki'de yerleşik sistemin teknik, bilimsel ve idari işlerini yürütecek AKA'nın veri tabanına kaydettirmeleri gerekiyor. Ancak firmalar, ön-kayıt sürecinde kimyasal maddelerini AKA'ya kaydettirmeleri durumunda, söz konusu kimyasal maddelerin miktarları, tehlike boyutları ve diğer özelliklerine göre, 2010, 2013 ve 2018'e kadar sürecek olan geçiş sürelerinden faydalanabilecekler.

Ön-kayıt tamamlanmadığı takdirde kaydı olmayan bir kimyasal maddenin kayıt dosyası oluşturuluncaya kadar AB'de üretimi veya AB'ye ithalatına izin verilmeyecek.

Kayıt yaptırmayan firmalar pazar kaybedebilir

Türkiye'den AB'ye yapılan kimyevi madde, demir-çelik, maden, metal alaşımlar, otomotiv, tekstil ve kırtasiye ihracatını etkileyecek REACH Tüzüğü uyarınca, kayıt yaptırmayan ihracatçı firmaların bu süreçte bazı sorunlarla karşılaşacakları kaydediliyor.  2007 yılında AB ülkelerine 3 milyar 730 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk kimya sektöründe ön kayıt yaptırmayan firmaların hazır pazarlarını kaybedebilecekleri ve global krizin etkisi altındaki dünyada, yeni pazarlar bulmak için büyük efor sarf etmek zorunda kalacakları ifade ediliyor.

Türkiye'deki büyük firmaların REACH için hazırlıklarını yaptığı, ancak AB'ye yapılan kimyasal ihracatının yaklaşık dörtte birini gerçekleştiren KOBİ'lerde ön kayıt için başvuru yapan firma sayısının çok sınırlı olduğu belirtiliyor.