Reel kesim güven endeksi azaldı

Reel kesim güven endeksi haziran ayında, bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 111,8 seviyesinde gerçekleşti.Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya kıyasla göre 1,8 puan artarak 107,2 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Reel kesim güven endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 111,8 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni (RKGE) açıkladı. 

2013 yılı haziran ayında RKGE, bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 111,8 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 107,2 puan seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,7'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,2'ye gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10,1'e yükseldi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre artarak
devam ettiği görüldü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıflayarak sürdüğü gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarındaki artış yönlü beklentilerin zayıflayarak sürdüğü, toplam istihdam ve gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise artarak sürdüğü görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de artarak devam ettiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0,1 puan artarak yüzde 6,3 oldu.