Reel kesimin güveni azaldı

Reel Kesim Güven Endeksi haziran ayında bir önceki aya göre 2,6 puan düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), haziran ayında bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak 110,7 puan oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarı, endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 107,3 puan seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 13,3'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 78,3'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 8,4'e yükseldi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği gözlendi.

Yıllık ÜFE beklentisi bir önceki ayla aynı seviyede gerçekleşerek yüzde 8,9 oldu

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerle mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin ise bir miktar güçlendiği gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıflayarak devam ettiği, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir miktar güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin ise bir miktar zayıfladığı gözlenmekdi.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki ay ile aynı seviyede gerçekleşerek yüzde 8,9 oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir