Reform Paketi’nin Ar-Ge Merkezlerine getirdiği yenilikler neler?

Ar-Ge Reform Paketi ile neler değişecek? Reformdan öncesi nasıldı ve sonrasında ne gibi değişiklikler meydana gelecek? Denetim Genel Müdürü ve Partneri Ülkü Şengül anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Wise.TV 

Teknoloji tabanlı ürün ve hizmet üretimini arttırarak firmaların, girişimcilerin, akademinin ve ülkemizin büyümesine olanak sağlayan en önemli faktörlerden birisi olan Ar-Ge faaliyetlerini yeni uygulamalarla teşvik etmek ve verimli hale getirebilmek amacıyla 6676 sayılı kanun çerçevesinde Ar-Ge Reform Paketi oluşturuldu. 

Peki, Ar-Ge Reform Paketi ile neler değişecek? Reformdan öncesi nasıldı ve sonrasında ne gibi değişiklikler meydana gelecek? 

Ar-Ge Reform Paketinin Ar-Ge Merkezlerine yönelik yeni uygulamaları ile ilgili merak edilen tüm detayları Sistem Global Danışmanlık şirketinin Denetim Genel Müdürü ve Partneri olan Ülkü Şengül ile konuştuk. Şengül, Ar-Ge Reform Paketi’nden öncesini ve sonrasını anlattı.

“Ar-Ge merkezleri maliyet merkezinden kar merkezine dönüşecek”

Geliştirilen kanun ile birlikte birçok mevcut uygulamanın değişeceğini ve mali/teknik birçok avantaj elde edileceğini anlatan Şengül, Ar-Ge Reform Paketi için “Ar-Ge merkezlerini maliyet merkezinden kar merkezine dönüştürecek” şeklinde konuştu. 

Siparişe dayalı Ar-Ge kavramının hayatımıza girdiğini ve bu kavramla beraber birçok avantajın sağlanacağını vurgulayan Şengül, Ar-Ge Merkezine sipariş proje verilmesi halinde, Ar‐Ge Merkezi'nde ilgili proje kapsamında uygulanacak Ar‐Ge indiriminin yüzde 50'sinin Merkezde, kalan yüzde 50'sinin ise siparişi veren tarafından kullanılabileceğini belirtti. Bu değişiklik sayesinde hem firmaların Ar‐Ge bölümlerinin karlılığını arttıracağını, hem de ülkemizde ortak proje yapma ve çözüm üretme kültürünün geliştirileceğini aktardı.

“Personel sayısı azalacak, Gelir Vergisi teşvik oranları artırılacak.”

Ar-Ge Merkezlerinde çalışan personel ile ilgili zorunluluklardan ve mali yeni uygulamalardan da bahseden Şengül, Ar-Ge Reform Paketi ile en az 30 tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge personeli çalıştırma zorunluluğunun sektöre bağlı olarak 15’e düşürüleceği bilgisini paylaştı. Ayrıca, personel için sağlanan gelir vergisi teşvikinin yüzde 80’den yüzde 95’e kadar çeşitli kriterler çerçevesinde artırılacağına ve Ar-Ge merkezinde çalışan temel bilimler mezunu personelin asgari brüt ücret tutarında destekleneceğine de değinerek Ar-Ge Merkezi olmanın mali avantajlarını vurguladı. Ar-Ge merkezlerinde yarı ya da tam zamanlı olarak öğretim üyelerinin çalıştırılmasına ve bu kişiler için istisnalardan faydalanılmasına olanak sağlayacak yeni düzenlemenin de altını çizdi.

“Ar-Ge Merkezi Dışında geçirilen süreler istisnaya tabi olabilecek.”

Şengül, Ar-Ge Merkezi dışında geçirilen zamanların belirli kurallar çerçevesinde Ar-Ge merkezinde geçirilmiş gibi kabul edilebileceğini dile getirerek, bu durumun katma değerli projeler gerçekleştirerek teşviklerden daha yoğun faydalanmak isteyen çoğu Ar-Ge merkezi için önemli bir sorununu ortadan kaldıracağını ifade etti.

Son olarak Şengül, kanunla beraber hayatımıza giren Gümrük Vergisi Muafiyeti sayesinde, Ar-Ge ve tasarım projelerinin daha kısa sürede daha düşük maliyetle tamamlanarak ticarileşmeye hazır hale getirilmesine katkı sağlanacağını vurguladı.