Reklam yatırımlarında çift haneli büyüme bekleniyor

Geçen yıl 6.5 milyar lira olarak gerçekleşen reklam yatırımlarında bu yıl yüzde 10-15 artış öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Reklamcılar Derneği verilerine göre, 2015 yılı toplam reklam yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 6,474 milyon lira oldu. Dijital mecralar yatırım artışında ilk sırayı alarak bir önceki yıla göre, yüzde 25,4 büyüme gerçekleştirdi. 2016 yılı büyümesinin ise yüzde 10-15 bandında olacağı öngörülüyor.

Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Şardan, Medya Asbaşkanı Demet İkiler ve Genel Müdür Ayşegül Molu ev sahipliğinde gerçekleştirilen "19. Medya Paylaşım Toplantısı"nda 2015 yılı reklam yatırım verileri ve 2016 öngörüleri paylaşıldı.

Verilen bilgiye göre, reklam yatırımları geçtiğimiz yıl tüm dünyada yaklaşık yüzde 5,7 büyüyerek, 569,65 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dijitale yapılan reklam yatırımları dünyada yüzde 18 büyüyerek, 170 milyar dolar hacme ulaşıp, yüzde 30'luk toplam pay elde etti. Tüm dünyada 2016 yılında reklam yatırımlarında yüzde 6,5'lik büyüme öngörülüyor.

Ülkeler bazında reklam yatırımlarının gayri safi yıllık harcamalarına oranı incelendiğinde Türkiye'de bu oranın yaklaşık binde 30-35 olduğu kaydedildi. Dünya ortalaması binde 75 civarında iken ekonomik kriz yaşanan ülkelerin reklam yatırımının GSYH'ye oranı Türkiye'nin üstünde bulunuyor. Türkiye'ye ilişkin 2016 yılı beklentisi yine yaklaşık binde 33 civarında.

Dijital reklam yerini sağlamlaştırdı

Medya Asbaşkanı Demet İkiler toplantı çerçevesinde Reklamcılar Derneği'ne üye medya ajanslarının, Nielsen tarafından raporlanan verilerle hazırladığı 2015 yıl sonu medya ve reklam yatırımlarının sonuçlarını açıkladı. 

2015 yılında en fazla reklam yatırımını artıran sektörlerin, "kamu kuruluşları", "siyasi partiler", "hızlı tüketim ürünleri", "iletişim", bilgi teknolojileri" ve "perakende" olduğunu açıklayan İkiler şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yılı reklam yatırımlarında yüzde 9'luk bir büyüme ile kapattık. Toplam 6,474 milyon liralık medya yatırımı yapıldı. Televizyon reklam yatırımlarının en büyük payını oluşturarak yüzde 50,5'lik oran elde etti. Gazete ikinci sırayı alırdı, şu an da ikinci sırayı iki seferdir dijital almış durumda. Dijitalde toplamda 1,483 milyon liralık yatırım oldu. Bunun en büyük oranı, 814 milyon lira ile arama motoruna yapılan yatırımlardan geliyor, display yatırımları 600 milyon lira civarında, mobilde ise yaklaşık 70 milyon liralık bir yatırım olduğunu görüyoruz.

Dijitalden sonra basının toplamında 1 milyar liralık bir yatırımı var, bunun 995 milyonu gazeteye ait. 99 milyon civarı da dergide gerçekleşti. Daha sonra bunu oransal olarak, büyüklük olarak açık hava takip ediyor. 415 milyon liralık bir açık hava yatırımı var, radyo yatırımlarının toplamı ise 139 milyon lira, sinemada da bir önceki yıla oranla yüzde 14,8'lik bir artışla, 71 milyon liralık yatırım söz konusu."

2,158 milyonluk prodüksiyon, ajans gelirleri gibi diğer rakamlar da eklendiğinde Türkiye'deki toplam reklam yatırımının 8.632 milyon lira olduğunun bilgisini paylaşan İkiler, televizyonun reklam yatırımları içinde pazar payının 50,5 olduğunu aktardı. 

En büyük artış yüzde 25,4 ile dijitalde

Gazetede yaşanan kan kaybına işaret eden İkiler, bir önceki yıla kıyasla gazete reklam harcamalarında yüzde 1,9'luk kayıp olduğunu söyledi. 

Derginin toplam pazar payı içinde yüzde 1,5, 2014 yılına göre, yaklaşık yüzde 4'lük bir daralma yaşadığına işaret eden İkiler, açık havanın bir önceki yıla göre, yüzde 7,7 radyonun yüzde 1,9, sinemanın yüzde 14,8, dijitalin ise yaklaşık yüzde 25,4'lük bir artış kaydettiğini ifade etti.

Rakamsal verileri değerlendiren Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, "İki seçimin yaşandığı siyasi ve ekonomik dalgalanmaları olan bir yılı geride bıraktık. Ancak, medya yatırımlarına baktığımızda geçen seneki yüzde 4,31'lik büyüme oranının neredeyse ikiye katlandığını görüyoruz. Bunca güçlüğe rağmen yüzde 9'luk büyüme, sektör adına önemli bir gelişmedir" dedi.

'Asgari ücret olumlu katkı yapacak'

Toplantıda verilen bilgiye göre, "Reklamverenler ve Reklamcılar Derneği"nin Effie Worldwide Inc. iş birliğiyle düzenlediği Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışmasının ödül töreni 11 Mayıs'ta Conrad İstanbul'da gerçekleştirilecek. 

Tüm yaratıcı endüstrileri buluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlik "Kristal Elma Festivali" ise, 5-7 Ekim tarihleri arasında Unique İstanbul'da olacak. 

Toplantı sonunda Şardan ve İkiler, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2016 yılında çift hanenin yakalanacağını belirten İkiler, yüzde 10-15 bandında bir büyüme beklediklerini ifade etti.

Bu yılki dijital büyümeye 4,5G etkisinin olacağını dile getiren İkiler, önümüzdeki süreçte mobil tarafta 4,5G'nin de etkisiyle büyümenin devam edeceği beklentilerini paylaştı. 

2016 yılı ocak ve şubat aylarının, tam rakamlar henüz çıkmasa da, büyüme hedeflerini doğrular nitelikte geçtiğini aktaran Şardan, asgari ücrette yapılan artışın da reklam sektörünün büyümesine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.