RGE: Türkiye, Doğu Avrupalı rakiplerine göre daha dirençli

Nouriel Roubini'nin yönetimindeki analiz ve araştırma kuruluşu RGE monitor, hazırladığı raporda Türkiye ile ilgili değerlendirmelere de yer verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Nobel ödüllü ekonomist Nouriel Roubini'nin yönetimindeki analiz ve araştırma kuruluşu RGE monitor tarafından yayınlanan 2009 global ekonomik görümün raporunda Türkiye ile ilgili değerlendirmelere yer verildi.

RGE, Türkiye'nin Doğu Avrupa merkezli, rakiplerine oranla daha güçlü bir konumda olduğunu belirtti.

Türkiye'de 2009 yılında GSYH'nin yüzde 4.5 gerileyeceği  ve TÜFE'nin yüzde 10 artacağı beklentisinin yer aldığı Raporun Türkiye bölümünde şöyle denildi:

"Türkiye fırtınalar karşısında Doğu Avrupa ülkelerinin pek çoğuna kıyasla daha sağlam bir duruş sergiliyor. Ülkede bankacılık sistemi Doğu Avrupa ülkelerinin aksine yoğun bir yabancı ortak hakimiyeti altında değil. Doğu Avrupa ülkelerinde bankalar yabancı ortaklarının yurtdışı işlemleri nedeniyle zor durumda ancak Türkiye'de böyle bir risk görülmüyor.

Buna ek olarak Türkiye'de bankaların sahip olduğu yüksek miktardaki perakende mevduat, bu bankaların büyük ölçekli fonlama arayışlarına gitmesine gerek bırakmıyor. Bankların kredi - mevduat oranları dışardaki rakiplerine oranla çok düşük bir seviye sayılabilecek yüzde 85'lerde seyrediyor.

2001 krizinden sonra gerçekleştirilen yapısal reformlar ve Türkiye'nin nüfusunun yarısından fazlasının 30 yaşından küçük olması gibi konular ülkede bankacılık sektörünün sağlıklı yapısını destekliyor. Ekonomik toparlanma ihtimali tatminkar görünüyor.