Rhea, Vakıf Girişim'in yüzde 31,15'ini aldı
Rhea Grubu, 2 milyon 150 bin liraya Vakıfbank'la el sıkıştı; SPK'nın onayı bekleniyor
İSTANBUL - Rhea Yatırım Grubu, Vakıf Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 31,15 hissesini satın almak üzere Vakıfbank ile anlaştı.
Rhea Yatırım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak, yeni dönem hedeflerini anlatmak amacıyla Conrad Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, Vakıf Girişim'in yüzde 31,15'ine denk gelen hisselerini 2 milyon 150 bin 302,50 liraya satın almak üzere Vakıfbank ile anlaşma sağladıklarını ve tarafların, imtiyazlı hisselerin devri için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurduklarını söyledi.
SPK onay sürecinin 6 ile 8 hafta arasında sürdüğünü ve sürecin tamamlanmasının ardından Vakıf Girişim'in faaliyetlerine artık Rhea Yatırım Grubu yönetiminde devam edileceğini dile getiren Takmak, "Varlık yönetimi konusunda uzmanlaşmış, bu alanda yurt dışında ve yurt içinde yatırımlar yapan Rhea, Vakıf Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığının sermaye yapısını hızla güçlendirerek önemli yatırımlar yapmayı planlıyor" dedi.
Rhea'nın, Türkiye'deki faaliyetlerine 2006 yılında başladığını, gayrimenkul, sağlık, enerji ve tarım alanlarında yatırımları olduğunu ifade eden Takmak, telekom ve finansal hizmetler sektörlerine de girmeyi planladıklarını bildirdi.
Ülke ekonomisine katkısını gördükleri ve hedeflerine uygun tüm KOBİ'lerin kendilerinin ilgi alanına girdiğini belirten Takmak, "Bu iş için uzun zamandır çalışıyoruz. Ancak üç yıldır beklettiğimiz bu yatırımın kararını, Türkiye'nin krizden yavaş yavaş çıktığını gördüğümüz için aldık. Öncelikli yatırım alanlarımız arasında enerji, temiz enerji teknolojileri, sağlık hizmet ve teknolojileri, tarım üretim ve teknolojileri ile bilgi teknolojileri yer alıyor" şeklinde konuştu.
"Yatırım için görüştüğümüz 20-25 şirket var"
Türkiye'de girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının önünün çok açık olduğunu vurgulayan Takmak, bankacılık sektörünün bu dönemde KOBİ'lere finansman sağlama konusunda "yavaş" davrandıklarını ve bu durumun kendileri için bir fırsat olduğunu söyledi.
Bankaların şirketlere sadece kredi verdiklerini, kendilerinin ise şirketlere sermaye koyarak ortak olduklarını ifade eden Takmak, "Çalışacağımız şirketlere 5 ile 20 milyon euro aralığında finansman sağlayacağız. Teknoloji şirketleri için de 3-4 milyon euroluk bir sepetimiz olacak. Şu anda yatırım yapmak için görüştüğümüz 20-25 şirket var" diye konuştu.
"Vakıf Girişimi, halihazırda Borsa'ya kote olduğu için tercih ettik"
Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Takmak, bir gazetecinin, Vakıf Girişimi tercih etme nedenine ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:
"Vakıf Girişim olmasaydı biz zaten girişim sermayesi yatırım ortaklığı kurmak için başvurumuzu yapacaktık. Vakıf Girişimi, halihazırda Borsa'ya kote olduğu için tercih ettik. Bizi, biraz daha hızlandırmış oldu.
Vakıf Girişim, 2005-2006 yıllarından sonra uyuyan bir şirket haline gelmiş. Bir yatırım yapılmamış. Şirketin portföyünde sadece Hazine Bonosu kalmış. Şirkette şu an 4,5 milyon liralık Hazine Bonosu var. Bizim aldığımız hisse payı, bunun 1,2 milyon lirasına tekabül ediyor. Yani 1 milyon lira civarında da prim ödemiş durumdayız."
Onur Takmak, bir gazetecinin, "SPK onay vermezse ne yapacaksınız" sorusunu da, SPK'nın her zaman için böyle bir hakkı olduğunu, ancak kendilerine güvendiklerini ve çekinecekleri bir şey olmadığını söyledi.
Başka bir soru üzerine de, Rhea Grubu'nun bir aile şirketi olduğunu ifade eden Takmak, "Türkiye'de Borsa'ya kote olmayan yatırım enstrümanlarında ciddi boşluk var. Bu enstrümanlarda yoğunluğumuzu artıracağız" dedi.
Takmak, Türkiye'de tercihen yüzde 50-50 ortaklık yaparak ya da kontrol hissesini alarak 2 ile 4 yıl vadeli yatırımlar yapacaklarını bildirdi.