Riski artan ihracatçılar tedbiri erken alacak

TET-Turkish Electro Technology, Aon ve Marsh ile birlikte ihracat kredisi sigortası ile ürün sorumluluk sigortası alanında ortak bir platform kurdu. TİM Başkanı Büyükekşi, "Bu yıl zor. Testi kırılmadan tedbir almak istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - İstanbul Elektrik -Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET-Turkish Electro Technology), Aon ve Marsh ile birlikte ihracat kredisi sigortası ile ürün sorumluluk sigortası alanında ortak bir platform kurdu. Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Testi kırılmadan tedbir almak istiyoruz" yorumunda bulundu.

Aon ve Mars ile "İhracat Kredisi Sigortası ve Ürün Sorumluluk Sigortası Bilinçlendirme ve Destek Projesi" başlatan TET, proje kapsamında şirketleri satış ve ihracat hacimlerini artırma güvencesi veren ihracat kredi sigortası ve ürün sorumluluk sigortası ile ilgili bilgilendirerek farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

İflas veya ödememe gibi riskli durumlar için teminat yerine geçen ihracat kredisi sigortası sayesinde yürütülecek bilinçlendirme programı ile şirketlere yeni pazarlar bulması ve iş hacimlerini genişletmesi hedefleniyor.

Ürün sorumluluk sigortası ise sigortalı tarafından üretilen, satılan veya temin herhangi bir ürünün sebep olduğu zararlara ilişkin olarak sigortalıya atfedilecek kanuni sorumluluk talepleriyle, bu taleplerle ilgili hukuki savunma masraflarını temin ediyor.

"Riske daha çok önem verilmeli"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, projeye ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, projeyi İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nin (İMMİB) başlattığını, pilot projenin başarılı olması halinde bunu diğer bölgeleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi planladıklarını ifade etti.

TİM'in her 3 ayda bir ihracat eğilim anketi düzenlediğini anımsatan Büyükekşi, buradan çıkan önemli sonuçlardan birinin ihracatçıların gerek risk konusunda gerekse sigorta konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi.

Bununla ilgili geçen yıl adım attıklarını belirten Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Avrupa'daki krizin devam ettiğini görüyoruz. İhracatçımızın, her zamankinden daha fazla sigorta ve risk konusuna önem vermesi gerekiyor. Bir yandan zaten buralarda birtakım sıkıntılar yaşanırken, bir yandan da yaptığımız ihracatın parasını tahsil edememe gibi bir sıkıntıyla karşılaşmak, ihracatçımız açısından büyük bir yıkım olur. O yüzden gerek kredi sigortası bilinçlendirme konusu, gerekse bu konuda yapılacak sigortanın önemi bizim her zaman en önemli gündem maddelerimizden biri olmuştur. Türkiye'nin AB ile yıllardan beri alışılan mal mukabili ihracat yapması, tahsilatla ilgili sıkıntılara sebep vereceğinden dolayı mutlaka tedbir almakta fayda var."

"Testi kırılmadan riski yönetmek gerekiyor"

Büyükekşi, ihracatçıların riski yüksek pazarlara adım attıklarına dikkati çekerek, "Bu yıl ihracat açısından zor bir yıl. Gerek Avrupa'da, gerekse diğer ülkelerdeki sıkıntılara baktığımızda bu sıkıntıları sonraki aylarda daha fazla hissedeceğiz. Bütün ülkeler, bundan sonra ihracat yapmak için daha fazla çaba sarf edecekler. Risk daha da artacak. Onun için tedbir almakta büyük fayda var. Bugün yapılan protokolü bu açıdan önemsiyorum" şeklinde konuştu.

Tahsil edilemeyen alacaklarla ilgili hukuk ofisi kurduklarını kaydeden Büyükekşi, "Biz testi kırılmadan tedbir almak istiyoruz. Testi kırıldıktan sonra riski yönetmeyi öğrenmişiz veya 'sigortayı keşke yapsaydık' demenin hiçbir manası yok. Bu nedenle testi kırılmadan ihracatçılarımızın bu konuda mutlaka tedbir alması, riski yönetmesi gerekiyor" dedi.

"2023 ihracat hedefimiz 45 milyar dolar"

TET Başkanı Fatih Ebiçlioğlu da birlik olarak geçen yıl 12 milyar doları aşan ihracat yaptıklarını, bunun yaklaşık 6,2 milyar dolarını uluslararası rekabetin çok yoğun olduğu AB üyesi ülkelere yaptıklarını söyledi.

Elektrik-Elektronik İhraçatçı Birliği olarak 2023 vizyonu doğrultusunda 45 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Ebiçlioğlu, "Bu hedefe koşarken de 2012 yılında önümüzde 14 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Yılın ilk 3 ayındaki ihracat artışı yüzde 28,2 seviyesinde" diye konuştu.

Geçmiş dönemlerde yaşanan ekonomik krizlerin ihracatçılara ağır faturalar çıkardığını hatırlatan Ebiçlioğlu, ekonomik sorunların yönetiminin risk yönetim bilincinin gelişmesiyle yakından ilgili olduğunu, Aon ve Marsh'ın desteği ile başlattıkları proje sayesinde ihracatçıların riskli durumlara karşı kendilerini teminat altına alabileceklerini vurguladı.

"Asimetrik rekabetle karşılaşmazlar"

Aon Ülke Müdürü Nejat Tolunay da sanayicilerin ve ihracatçıların sigorta ürünlerinin desteğiyle, diğer ülkelerdeki kuruluşların risklerini yönettikleri kadar risklerini iyi yönetmeleri halinde asimetrik bir rekabetle karşılaşmayacaklarını söyledi.

İki sigorta kurumunun TET'in yanında yer almasının ihracatçılara birçok fayda sağlayacağını dile getiren Tolunay, bu güç birliği sayesinde ihracatçıların kendilerini bekleyen riskleri azaltarak Türk ve uluslararası pazarlardan sigorta ürünlerini tedarik edebileceklerini, sigortaya konu hasarlar yabancı ülkelerde çözümlenmesi gerektiği için uluslararası hizmet network'ünü da kullanabileceklerini belirtti.

Marsh Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Mert Yücesan ise "Bilmediğimiz yeni bölgelerde ticaret yaparken, yeni birtakım risklerle karşılaşılıyor. Risk yönetimi ve bu konunun önemli bir bileşkesi olan sigorta ürünleri, Türkiye'nin kuvvetli sanayi ve ticari geleneğinin daha başarılı olması için olmazsa olmazıdır" dedi.