”Ruhsatlı fındık alanı indirilmeye çalışılıyor, bu çok faydalı olmaz”

FİSKOBİRLİK YKB Bayraktar, yeni fındık stratejisinin sezona çok az bir süre kala kamuoyu ile paylaşmasının çok olumlu bir gelişme olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TRABZON - FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, hükümet tarafından açıklanan yeni fındık stratejisine ilişkin olarak, "Anladığımız kadarıyla, ruhsatlı fındık alanı 406 bin hektara indirilmeye çalışılıyor. Bu çok faydalı olmaz. Çünkü bu alan Türkiye'nin ihraç ettiği fındığı bile karşılamaz" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, hükümetin yeni fındık stratejisinin sezona çok az bir süre kala kamuoyu ile paylaşmasının çok olumlu bir gelişme olmadığını savundu.

Stratejiyi tam olarak değerlendirmek için ana hatlarını tam olarak bilmek gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Açıklamadan ilk etapta anladığımız kadarıyla, ruhsatlı fındık alanı 406 bin hektara indirilmeye çalışılıyor. Bu çok faydalı olabilir değil. Çünkü bu alan Türkiye'nin ihraç ettiği fındığı bile karşılamaz. Sezona bir ay kaldı. Böyle bir uygulama, 2009 için olabilir değil" diye konuştu.

Türkiye'nin fındık konusunda geçmişten bugüne kadar bir yönetim zafiyeti bulunduğunu ve bu zafiyetin devam ettiğini ileri süren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin yıllık 450-500 bin ton arası fındık ihracatı var. Ülkenin 100 bin ton da iç tüketimi var. Asgari 550 bin ton yaptı. Dünyada söz sahibi olacak ülkenin elinin altında da 50-60 bin ton fındık bulunması lazım. Toplamı 600-610 bin tonu geçiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kendi raporunda, Türkiye'nin ortalama yıllık üretimi 675 bin ton olarak görülüyor. Bu rakam dikkate alındığında açıkta 75 bin ton fındık fazlası kalıyor. Bütün bu gelişmeler, alınan kararlar da bu 75 bin ton için. 75 bin ton fındıkla ilgili zafiyet var. Bu zafiyette herkesin, birlik olarak bizim de payımız vardır."

"TMO fındık alımı durdurursa fiyat düşer"

Bayraktar, TMO'nun fındık almayacağının ise sezona az bir süre kala izah edilebilecek bir durum olmadığını savunarak, şunları kaydetti:

"TMO'nun fındık almaması üreticiye nasıl yansıyacak, bu durumun sonuçlarını iyi değerlendirmek gerekir. Devlet kurumu fındık alımını durduracak olursa fındık fiyatı aşağıya düşer. Bu da üreticiye kötü yansır. FİSKOBİRLİK ayakta durma savaşı veriyor. TMO piyasada olmazsa ve birlik finansal olarak desteklenirse bu gelişme birlik ve üretici için olumlu olur."

Bayraktar, alınan kararların bir kaç gün içinde daha sağlıklı değerlendirilebileceğini kaydetti.