Rus çeliği Türk üreticisine zarar veriyor

Rusya ve Ukrayna çeliğindeki damping Türk üreticisine zarar veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





NEW YORK - Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları baş danışmanı Kemal Özden, Rus ve Ukrayna çeliğinin Türkiye'de giderek artan satışlarının yerli çelik fiyatlarına aşağı yönlü baskı getirdiğini ve yerli üreticilerin marjlarını daralttığını söyledi.

New York'ta yapılan AMM Steel Success Strategies konferansına katılan Özden yaptığı açıklamada,"Avrupa pazarı zayıfladığından beri bölgesel rakiplerimiz olan Rusya ve Ukrayna ihracatlarını başka yerlere kaydırdılar. Türkiye'ye yaptıkları ihracat artıyor. Daha fazla satış yapabilmek için fiyatlarını kabul edilemeyecek düzeylere düşürüyorlar" dedi. Özden, çelik üretiminde kullanılan ham maddeyi yerel olarak düşük maliyetle sağlayabilmelerinin bu iki ülke için avantaj olduğunu belirtti.

Erdemir yüksek değerli ürünlere yönelecek

Özden, "Daha yüksek değerli ürünlere yöneliyoruz. Ticari nitelikteki ürünlerden uzaklaşmak istiyoruz çünkü bu tür ürünleriçin Türkiye'de zaten büyük bir kapasite var" dedi. Özden Erdemir'in soğuk haddeli çelik ve galvanizlemenin yanısıra otomotiv, beyaz eşya ve ambalaj sektörleri için yeni ürünlere yönelirken, petrol ve doğalgaz sektörüne arz amacıyla da American Petroleum Institute çelik kategorilerine yatırım yapmak istediklerini söyledi.

"Herkes tam kapasiteyle çalışmak ister ama kapasite fazlası olduğunda herkes ne üreteceğine dikkat etmeli." Özden, Erdemir'in 2015-2016'da demir cevherinde kendine yeterlik oranını yüzde 60'e çıkarmayı hedeflediğini de kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir