Rus turist kaybına iki alternatif

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, Rus turist kaybının telafisi için Avrupa ülkelerine yönelik çalışma yapılacağını, Çin ve Hindistan'ın alternatif pazar olabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Rusya ile yaşanan krizin devam etmesi halinde 2016'da  Rus turist sayısındaki düşüşün sürmesini beklediklerini söyledi.

Ulusoy, kaybın telafisi için bakanlık öncülüğünde Avrupa ülkelerinde tanıtım çalışmaları gerçekleştireceklerini; orta vadede ise Çin ve Hindistan pazarlarına yönelebileceklerini belirtti.Reuters'n sorularını yazılı olarak yanıtlayan Ulusoy, "Rusya Türkiye'ye en çok turist gönderen ikinci ülke olsa da Türkiye’nin tek kaynak pazarı değil. Komşu ülkelerden, Avrupa, Ortadoğu ve ABD’den çok ciddi turist alan bir ülkeyiz. Rusya’nın genel ziyaretçiler içerisinde payı yüzde 12’lerde. Avrupa ülkeleri yüzde 45’lik pay ile Türkiye’nin en önemli kaynak pazarını oluşturuyor. Bu ülkelerde Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmaların olumlu netice doğuracağı kanaatindeyiz" dedi ve ekledi:

              
"Çin ve Hindistan gibi pazarlar da büyük potansiyel taşıyor. Kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede nüfus ve harcama potansiyeli son derece yüksek olan bu iki ülkeden gelen ziyaretçi sayılarında da ciddi artış olmasını bekliyoruz. Nitekim Çinli turist sayısı ilk 10 ayda  yüzde 67 artışla 282,000'i aşmış durumda. Bu büyüme oranlarını sürdürebilirsek orta vadede çok ciddi sayılara ulaşabiliriz."
             
Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Moskova ile gerilim tırmanmış ve Rusya Türkiye'ye yönelik turizmi de kapsayan bir dizi ekonomik yaptırım kararı almıştı. Bu kapsamda Rusya Türkiye'ye yönelik charter uçuşlarını askıya alıp, tur paketi satışlarına da yasaklama getirmişti.
              
Türkiye'ye en çok turist gönderen ikinci ülke konumundaki Rusya'dan gelen turist sayısında bu yıl, iki ülke arasında beliren kriz öncesinde de düşüş gözlenmişti.
              
Rusya-Ukrayna krizi ve batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücünde gözlenen sert düşüşe bağlı olarak Rus ziyaretçi sayısı ilk 10 ayda yüzde 19 düşüşle 3.54 milyona geriledi.
              
Şubat ve mart rezervasyonları belirleyici olacak

2016 yılına ilişkin olarak özellikle Şubat ve Mart aylarının gösterge olacağını belirten  Ulusoy, "Rusya, genel olarak erken rezervasyon yerine son dakika rezervasyonun hakim olduğu bir pazar. Yaz sezonu satışları da genellikle Şubat- Mart ayları ile başlayan süreçte belirginleşmeye başlıyor" dedi ve ekledi:
              
"Sorunların en azından o döneme kadar aşılmasını umuyoruz. Krizin devam etmesi durumda ise 2016'da ülkemize gelecek olan Rus turist sayısındaki düşüşün devam edeceği kanaatindeyiz."

Gelirlerde ciddi düşüş yaşanabilir

Rus turistlerin 2014 yılında bıraktığı toplam turizm gelirinin 2.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ulusoy, "İki ülke arasındaki kriz devam ederse bu turizm gelirinde ciddi bir düşüş olması ise beklenebilir" dedi.
              
Turizm gelirleri, Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumunda bulunuyor. Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti.
              
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizm sektörünün Rusya'nın uyguladığı yaptırımlardan etkilenmemesi için bazı tedbirler alacaklarını; bu çerçevede 100 kişi ve üzerinde yolcu taşıyan uçaklara verilen 6,000 dolarlık yakıt desteğinin uzatılarak, Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerini de içine alacak
şekilde genişletileceğini söylemişti.
              
Turizmde 2015 performası beklentileri karşılamadı

Turizm sektörünün 2015 performansının beklentileri karşılamadığını belirten Ulusoy, Türkiye’nin turizm açısından yaşadığı kayıpta jeopolitik olayların yanı sıra, Türkiye'ye turist gönderen kaynak pazarlardaki ekonomik sorunların da etkili olduğunu söyledi.
              
Ulusoy, "İlk 10 ayda Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 1.4, Ocak-Eylül döneminde ise turizm gelirlerinde yüzde 6.5 gerileme kaydedildiği görülüyor. Bu tablonun 2015 sonunda da benzer seviyelerde gerçekleşmesi beklenebilir" dedi.
              
Yabancı ziyaretçi sayısı ilk on ayda 33.06 milyon olurken; turizm gelirleri ise yılın ilk dokuz ayında 24.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. TÜRSAB, daha önce açıkladığı 2015 öngörüsüne göre, 42 milyon üzeri ziyaretçi, 35-36 milyar dolar turizm geliri hedefliyordu.
              
Sektörün 2016 yılına ilişkin beklentilerini telaffuz etmek için ise erken olduğunu söyleyen Ulusoy, buna karşın alternatif pazarlardaki artış ve iç pazarda her yıl büyüyen turizm talebinin sektörü destekleyeceğini belirtti.
              
Ulusoy, sektörde turist sayısındaki düşüşe bağlı bir fiyat düşüşünden bahsetmek için ise henüz erken olduğunu söyledi.