Rüşvet iddiası, İstanbul'a gelen gıda ürünlerinde kontrolü azalttı

Çamlıca gişelerde, geçen yıl yaşanan bir rüşvet olayının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Borsası çalışanlarına Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bir süredir yer vermediği iddia ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - İstanbul'a gıda girişinin yapıldığı Mahmutbey TEM ve Çamlıca gişelerde kontrolün azaldığı, eksik kontrol nedeniyle kaçak ve kayıtsız girişin hızlandığı iddia ediliyor. Kente gıda girişlerinin yüzde 70'inin yapıldığı Çamlıca gişelerde geçen yıl yaşanan bir rüşvet olayının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) çalışanlarına Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bir süredir her iki kontrol noktasında yer vermediği ileri sürülüyor.

İstanbul'un her iki yakasında (Mahmutbey TEM gişeler ve Çamlıca) hem T Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hem maliye hem trafik hem Karayolları Genel Müdürlüğü hem de İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) çalışanları tarafından her türlü gıda girişinin denetimi, fatura kontrolü yapılıyor. Örneğin, kente giren et yüklü bir araç ile ilgili araçtakilerden alınan faturaya bakılır. Faturada da etin kime gittiği yazılır. O et satılsa bile faturası olduğu için kaçak satışı söz konusu olmaz.

Hem rüşvet istendi hem ceza kesildi

İddiaya göre, Haziran 2012'de Anadolu gişelerde görevli Karayolları çalışanları, yetki belgesi olmadan faaliyette bulunduğu gerekçesiyle ceza kesmek yerine bir ticari araç sürücüsünden rüşvet istedi. Kamyonet şoförü kendisinden istenen rüşveti verdiği halde, Karayolları çalışanlarınca kendisine 2 bin 426 TL ceza kesildiği ortaya çıktı. Ceza makbuzu kendisine ulaşan şoför, bunun üzerine şikayette bulundu. Bu olayın ardından karayollarının, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İSTİB çalışanlarına kentin her iki kontrol noktasında yer vermediği ileri sürülüyor.


İSTİB, Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmeyi planlıyor

Kotasyona tabi ürünleri denetleyen İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), Maliye ile yaptığı koordineli çalışmalar kapsamında, İstanbul'a giren kaçağın yüzde 90'ını kayıt altına alınıyor. İSTİB yetkilileri, kontrol noktalarında çalışanlarına yer verilmemesi konusuyla ilgili Karayollarının bağlı bulunduğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile görüşmeyi planlıyor.