Rusya ile ticaret masaya yatırılıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’nın kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan nedenlerle ihracatta bir düşme yaşandığını belirterek, sorunların sektör sektör tespit edilmesine yönelik Türkiye’de toplantı yapılacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Meclis'te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Rusya'ya yapılan ihracatta dik bir düşüş yaşandığını ancak bu durumun Rusya'dan kaynaklandığını dile getirerek, “Ama Irak’a ihracatta hızlı bir toparlanma var. İran’da yüzde 40 arttı. Suriye ile ihracat artıyor. Rusya ile görüşüyoruz. Rusya Ekonomi Bakanıyla hafta da bir on günde bir konuşuyoruz. Heyet olarak Türkiye'ye gelecekler” dedi. Rusya'ya yapılan ihracatta yaşanan düşüşün Türkiye ile bir ilgisi olmadığını, Rusya'nın iç dinamiklerinden kaynaklandığını söyleyen Zeybekci, “Türkiye olarak Rusya pazarında yerimizi sağlamlaştırma, sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Rusya’dan heyet gelecek. Dağıtım, lojistik, gıda, ulaşım ve diğer alanlarda sektörler bir araya gelecek. Sorunlar dile getirilecek ilgili tüm bakanlıkların temsilcilikleri olacak. Toplantıyı bu ay ya da nisan ayında Antalya ya da İzmir’de yapacağız” dedi.

“Libya üzerinde yoğun şekilde duruyoruz”

Bakan Zeybekci, Dışişleri Bakanlığı'yla, Libya'daki gelişmelerin Türk yatırımcılara etkisi üzerinde yoğun şekilde durduklarını söyledi. Libya'da yaşananın bir bölünme olduğunu, komşularının farklı müdahaleleri bulunduğunu kaydeden Zeybekci, Türkiye'nin ise Libya'nın parçalanmaması için her türlü desteği vermeye çalıştığını söyledi. Zeybekci, şunları kaydetti: “Bunu yapmamız kendi ekonomik menfaatlerimizi korumamız ve işadamlarımız için de önemli. Türkiye’nin menfaati Libya’nın birliğinden geçiyor. Şu anda orada TPAO’nun bir havzası var. Yüzlerce milyon dolarlık yatırımları var. Şimdi oralar terk edilmiş durumda. Libya’da şu anda tamamen bir karmaşa var. Oradaki işadamlarımız, müteahhitlerimiz için de ne yapalım kader böylemiş diyemeyiz. Sonuçta çaresizlik noktasına geldiğinde Türkiye olarak, bunlarla oturup bir afet görüşmesi yapmamız gerekiyor” dedi.

Zeybekci, müteahhitlerin iş makineleri, mal varlıkları, alacaklarıyla birlikte yaklaşık 2 milyar dolara yakın bir rakamın sözkonusu olduğunu belirterek, burada iş yapan Türk şirketlerinin arkasında olduklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir