”Rusya, ticari ilişkileri zedeliyor”

AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Aymen, Rusya ile son yıllarda sık sık sorunlar yaşandığını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, geçen aylarda çeşitli tarımsal ve teknik gerekçelerle Türkiye'den alımı durdurduran Rusya'nın, son olarak da gümrüklerdeki tutumuyla ticari ilişkileri zedelediğini, bu durumun devam etmesinin pazar kaybına yol açacağı endişesi yarattığını bildirdi. 

Aymen, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın 16 Temmuz'da başlattığı "Türk İthal Mallarında Risk Faktör Araştırması" neticesinde, 300'ün üzerinde TIR'ın yaklaşık 10 gündür gümrük kapılarında beklemesine neden olduğunu, bunun faturasının her bir araç başına bin euroyu bulduğunu bildirdi. Söz konusu bekleme nedeniyle yaş meyve sebze, tekstil, kimya ve lojistik sektörlerinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Aymen, şunları kaydetti: 

"Önemli pazarlarımızdan biri olan ve 5 milyar dolara yakın ihracat yapılan Rusya ile son yıllarda sık sık sorunlar yaşamaya başladık. Toplam yaş meyve ve sebze ihracatımızın yüzde 40'ını gerçekleştirdiğimiz ve geçen aylarda tarımsal ve teknik gerekçelerle Türkiye'den alımı durduran Rusya, şimdi de gümrüklerdeki tutumuyla ticari ilişkilerimizi zedeliyor. Rusya gümrüklerindeki yaşanan bu yavaşlamanın, pazarlarımızı kaybetmemize neden olmasından korkuyoruz. Mallarını zamanında alamayan Rusya'daki firmaların alternatif ülkeler aramaya başlaması an meselesi. Çünkü, ihracatçımız hem bağlantı yaptığı firmalara karşı zor duruma düşüyor, hem de yavaşlama nedeniyle TIR şoförlerine bekleme ücreti ödemek zorunda kalıyor." 

"Olumsuzluk sürerse ihracat düşer" 

Bölge ve ülke ihracatı için önemli bir pazar olan Rusya'da yaşanan durumun ihracat sektörüne getirdiği zararı ölçmenin mümkün olmayacağına dikkati çeken Aymen, ne kadar devam edeceğinin belli olmamasının ise zarar tahminini imkansız kıldığını belirtti. Bu tip olumsuzlukların devam etmesi halinde, Rusya'ya yapılan ihracatta önümüzdeki bir yıl içinde yüzde 30'lara varan düşüşler yaşanacağını tahmin ettiklerini ifade eden Aymen, açıklamasında şöyle devam etti: 

"Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerimizin sıkıntının giderilmesi için Rus yetkililerle görüşme halinde olduklarını biliyoruz. Ancak, ihracat sektörünün bir an önce yetkili makamlarca bilgilendirilmesi gerekiyor. Böylelikle ihracatçının konuyla ilgili müşterilerine bilgi verebilmesi, tedarik süreçlerini düzenlemesi ve zarar hesaplarını yapabilmeleri sağlanacaktır." 

Rusya Federasyonu'nun yaşananların, kendi gümrüklerini kontrol altına alma, rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele çabasından kaynaklandığını bildirdiğini vurgulayan Aymen, sıkı şekilde yapılan uygulamanın ise sadece Türkiye'den giden ve Türk mallarını taşıyan TIR'lar ile üçüncü dünya ülkelerinden gelen Türk menşeli mallara uyguladığı şeklindeki bilgilerin kendilerine kadar ulaştığını kaydetti.