Rusya'dan alınan doğalgazda indirim yok

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinden doğalgaz fiyatında indirim çıkmadı. Rusya tarafı şu anda taahhütte bulunamayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOÇİ - Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Kış Olimpiyatları esnasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Yıldız, görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, görüşülen en önemli konu başlıklarından birinin enerji olduğunu ifade etti. Görüşmelerde bir kısım değerlendirmelerde bulunduklarını anlatan Yıldız, "2013 yılının genel bir değerendirmesi yapıldı. Biliyorsunuz 2013 yılındaki aldığımız doğalgaz bir önceki yılın aldığımız doğalgaz miktarında yaklaşık yüzde 5.6'lar civarında bir büyüme oldu. Rusya Federasyonu'ndan daha fazla doğalgaz çekmiş bulunuyoruz. Bu özellikle olumsuz kış şartlarında doğalgazın meskenlerde kullanılması, enerji santrallerinde, elektrik üretim santrallerinde kullanılmasını değerlendirdik. Bundan sonra Türkiye'nin büyüyen yüzünün, gelişen yüzünün ihtiyaçlarını nasıl karşılayabiliriz, bunları genel manada değerlendirdik" diye konuştu. 

"Kamunun aldığı doğalgazla alakalı bir indirim söz konusu olmadı" diyen Yıldız, "Aslında bu bizim beklediğimiz bir konudur. Malum aynen kamunun özel sektör gibi maliyetleriyle alakalı sıkıntıları oluşmuştur. Hele hele Avrupa ülkeleri gibi dövizle alıp dövizle satan ülke değiliz, Türkiye olarak.

Dövizle alıp TL ile satan ülkeyiz. O yüzden aradaki bütün parite farkları, bizim maliyet sıkıntısıdır. Bununla alakalı görüşlerimizi yetkili arkadaşlarımıza ilettik. Onlar da bir çalışma yapacaklarını ama şu seviyede bir taahhütte bulunamayacaklarını belirttiler" dedi. 

'Akkuyu'da yatan para 2.8 milyar TL'

Görüşmede, doğalgaz konusunun yanı sıra nükleer enerji santralleriyle ilgili konuyu da ele aldıklarını belirten Yıldız, Akkuyu santraliyle alakalı proje şirketinin, bankada kayıtlı sermayesinde artışa gittiğine işaret eti. 

"Akkuyu santralıyla alakalı, Türkiye'ye yatan paranın bir miktarında artış gözlemlendi. Şu andaki miktar 2.8 milyar TL'dir. En son gerek Rusya Federasyonu genel bütçesinden ayrılan gerekse kredilendirme yoluyla verilen rakam budur. Bu rakama Rusya Federasyonu'ndaki ekipmana harcanan paralar dahil değildir. Bu özellikle Türkiye'nin siyasi istikrarının tartışılmaya çalışıldığı bir ortamda ciddi ve önemli bir güven göstergesidir. Rusya Federasyonu ile karşılıklı güvene dayanan birçok projeyi genişletmeye ve ilerletmeye çalışıyoruz. 

Bu Türkiye'nin siyasi istikrarını tartışmaya çalışan çevreler de aslında bundan sonra yapacağımız enerji sektörüyle alakalı yapacağımız diğer projeleri izleyecektir. 

Önümüzdeki ay mart ayında inşallah hazırlığını yaptığımız projeyi yine aynı bu şekliyle bir sermayeyle alakalı bir yapıyı uygulamaya çalışıyoruz. Bunlar enerji sektörünün 2023 hedefleri doğrultusunda yapılması gereken işlemlerdir" dedi. 

Yıldız, "Tabii ki orada biraz daha hızı artırmamız lazım. Şu ana kadar güvenlik gerekçesiyle 1.5 yıllık bir çalışma, malum Fukuşima'dan sonra güvenlik endekslerinin artırılmasıyla alakalıydı. Tabi bundan sonra ÇED süreci var, inşaat izni süreci var, lisanslama süreci var. Bunların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bu manada iki tane ayrı komite kurduk. O iki komite de bundan sonra daha hızlı çalışmanın yollarını inşallah açmış olacak" şeklinde konuştu. 

Türkiye-Rusya işbirliği

Bakan Yıldız, ikili görüşmelerde ele aldıkları bir diğer konunun da 3. ülkelerdeki petrolle alakalı olduğunu ifade ederek, "Çünkü bizim Sibirya'da şu anda girişimde bulunduğumuz bir ortaklık çalışması var. Bunu sağlam bir temele de dayandırmak istiyoruz. Bununla alakalı TPAO'nun görüşmeleri var. Dediğim gibi üçüncü ülkelerde denizde veya karada hangi çalışmaları yaparak petrolle alakalı sahiplik oranımızı artırabiliriz. Bununla alakalı görüştük" dedi. 

Yıldız, Türkiye'nin Rusya Federasyonu'ndan aldığı yaklaşık 3 milyon tonluk petrolün önümüzdeki süreçte gelişen konjokturle beraber arttırılma ihtimallerini de ele aldıklarını da kaydetti.

Yıldız, "Bu imkanlar nasıl sağlanır, bunları biraz konuştuk. Tabii ki bizim her zaman olduğu gibi doğalgazın fiyatıyla alakalı özel sektörün aldığı bir indirim var. Bu indirimin boyutları konuşuldu. Bundan sonra tabii ki görüşmelerimiz devam edecek. Akşam üstü tekrar bir görüşme yapacağız" dedi.