Rusya'ya domates ihracatında kafalar karışık

Rusya'ya domates ihracatında iki farklı süreç söz konusu. Buna göre bir taraftan ihracat yapacak firmaları belirlemek üzere Rusya'dan heyet beklenirken, diğer taraftan bir Rus market zinciri 3 üreticiden ürün almaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Muhammed KAFADAR 

Rusya'ya domates ihracatında yasak kalktı ancak fiili olarak satış yapılamıyor. Birbirinden ayrı yürüyen iki farklı süreç kafaları karıştırdı.

Buna göre, bir taraftan Rus tarım bakanlığının Ege ve Akdeniz'deki seralarda denetimlerde bulunmak üzere göndereceği heyet beklenirken, diğer taraftan bir Rus market zincirinin 3 firmadan domates ithalatı için başlattığı girişimler sürüyor.

dunya.com'a açıklamada bulunan Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Genel Sekreteri Duygu Özkartal, "Bir Rus zinciri Agrobay, SURAL ve Özaltın ile irtibat halinde. Geçen yıldan bu yana çeşitli heyetler geldi. İthalatı kendisi yapmak istiyor. Özaltın'a ithalat için gerekli belgelerin hazır olduğu söylenmiş, hasat yapmaya hazırlanıyor. Agrobay ve SURAL için de belgeler hazırmış ancak onlara henüz ulaşmamış" dedi.

Özkartal ayrıca, Rusya tarım bakanlığından bir heyetin domates seralarında denetlemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geleceğini, ihracat yapacak firmaların bu denetimler sonrasında belirleneceğini söyledi.

Bu durumda birbirinden bağımsız yürüyen iki farklı süreç olduğuna dikkati çeken Özkartal, "Söz konusu firmalar ürünlerini sınıra götürdüklerinde ne olacak, karşıya geçecek mi bilemiyorum" şeklinde konuştu.

Özkartal, adı geçen firmalardan Agrobay'ın 700, SURAL'ın 400 ve Özaltın'ın 100 dönüm arazide üretim yaptıklarını, Rus market zincirinin bu şirketleri büyüklükleri nedeniyle tercih etmiş olabileceğini söyledi.

Domateste yasak kalktı ama ihracat yapılamıyorDomateste yasak kalktı ama ihracat yapılamıyor

Bu konularda ilginizi çekebilir