”Rüzgarı arkamıza alıp ilerlemeye başlayacağız”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin krizi arkasında bıraktığını söyledi
LÜKSEMBURG - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin krizi arkasında bıraktığını, bundan sonra rüzgarı da arkasına alarak ilerlemeye başlayacağını söyledi.
Lüksemburg Ticaret Odası ile DEİK'in ortaklaşa düzenlediği ve 100 dolayında Lüksemburglu ve Türk işadamının katıldığı Ekonomi Forumu Toplantısı, Lüksemburg'da başladı.
Maliye Bakanı Şimşek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir dönüşüm geçirdiğini, daha rekabetçi ve daha fazla verimliliği öngören bir anlayışla hareket ettiğini vurguladı.
Lüksemburg ve diğer Avrupalı yatırımcıları Türkiye'de yatırım yapmaya çağıran Şimşek, Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye'ye gelin, işgücü açısından, işçi açısından hiç bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Türkiye büyük bir pazar, gidin oraya avantajı yakalayın. Türkiye'deki şirketler ile ortaklığa girin. Ülkemde, başarmak isteyen yeni yerler, keşfetmek isteyen çok sayıda büyük ve orta ölçekli işletme var. Gidin onlarla güçbirliği yapın'' dedi.
Lüksemburg'un lojistikte çok ileri düzeyde bulunduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin ise ulaşım alanında yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirtti ve iki ülkenin bu alanda işbirliği yapabileceğini söyledi.
"Kırizi arkada bıraktık"
Dünyanın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük ekonomik krizi yaşadığına da dikkati çeken Maliye Bakanı Şimşek, ülkelerin yavaş yavaş krizi geride bırakmakta olduğuna işaret etti. Yılın son çeyreğinde ekonomik göstergelerin çok daha iyi sonuçlar vereceğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
''Tabii ki herşey hemen düzelmeyecek. Yavaş yavaş düzelecek. Ancak, Türkiye olarak krizi arkamızda bıraktık. Rüzgarı arkamıza alıp ilerlemeye başlayacağız, tekrar büyümeye başlayacağız. Ama bu biraz zaman alacak. Toparlanma garantili bir şekilde olacak. Türkiye'nin dinamizmi daha fazla. Biz her yıl yüzde 30-35 ihracat artışı gösterdik. Kriz geldiğinde ibre yüzde 60 ters yöne kaydı. Bu da bizi fena yaraladı. Ancak Türkiye, ivmeyi yeniden yakalayacak. Ben gelecekten çok iyimserim. Genç bir nüfusa sahibiz. Hükümetimiz reformlara tam gaz devam edecektir. Biz bunu taahhüt ediyoruz.
Biz AB'ye girmek isteyen bir ekonomiyiz. Yükselen bir pazarız. Belki olgun ve zengin bir ekonomi değiliz. Ama bunu yakalamaya çalışıyoruz.''
Maliye Bakanı Şimşek, Brezilya ve Meksika gibi dinamik ülkelere yatırım yapan Avrupalı işadamları için Türkiye'nin çok cazip bir ülke olduğunu da vurgulayarak, ''Türkiye, AB müktesebatına uyum için taahhüt vermiş. Git gide yasalarımızı sizinkilerle birleştirmeye çalışıyoruz. Reformlarımızın hızlı gidişatı gecikmemeli ve kesilmemeli de. Altyapımızı da geliştireceğiz, buna söz veriyoruz. Ama siz de AB üyeliğimize adil bakın'' açıklamasında bulundu.
"Ekonomik kriz Türkiye'yi ABD ve Lüksemburg kadar sarsmadı"
Lüksemburg Ekonomi ve Dış ticaret Bakanı Jeannot Krecke de açılış konuşmasında, küresel ekonomik krizin Türkiye'yi ABD ve Lüksemburg kadar sarsmadığını söyledi.
Türkiye'nin 2001 krizinde çok şey öğrendiğini, bu çerçevede eskiye göre çok daha hızlı reformlar yaptığını ve krize hazır olduğunu kaydeden Krecke, Türkiye'nin Lüksemburglu ihracat şirketleri için çok daha cazip durumda bulunduğunu belirtti.
Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de değinen Krecke, bu yolun iniş çıkışlarla dolu olduğunu ancak, burada Türkiye'nin reformlara kararlılıkla devam etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin Avrupa'dan gelen popülist konuşmalardan ürkmemesi gerektiğini vurgulayan Krecke, şöyle konuştu.
''Biz AB'de duraksama anındayız. Türkiye değil, 'AB hangi yöne gidecek' sorusu gündemde. Çok hızlı genişliyoruz. Türkiye için de hızlı siyasi karar verilmemeli. Doğal bir genişleme olmalı. AB genişlerken, bu Balkanlara doğru mu olacak? Doğuya doğru mu gidecek? Yoksa Norveç'e İskandinav ülkelerine doğru mu gidecek? Bu konuda ciddi tartışmalar yapılıyor. Ancak biz, Türkiye ile daha ciddi güçlü bir bağlantı kurulmasını istiyoruz. Türkiye geçen yıl bir nişan yüzüğü aldı. Çok beklememesi lazım. Yoksa çok bekletirsek gelin bir başkasına gidebilir. Türkiye'nin AB üyeliği bir an önce olmalı.''
"Enerjide anahtar ülke Türkiye"
Lüksemburglu Bakan konuşmasında, Türkiye'nin Batı Avrupa'ya doğal gaz naklinde anahtar ülke durumunda bulunduğunu da vurguladı. Rusya'dan korkmadıklarını Gazprom ile de iyi ilişkiler içinde olduklarını kaydeden Krecke, ''Ama tek partner ile iş yapmak istemiyoruz. Daha fazla partnerlerimiz olsun. Bir Ukrayna krizinden geçtik. Batı Avrupa bunu zor atlattı. Kuzey-Güney Nabucco bağlantısı olursa çok iyi olur. Türkiye enerjide anahtar ülkedir. Avrupa Türkiye'ye şu anda her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyor'' dedi.