Sabancı, Toyota hisselerinin devrini tamamladı

Sabancı Holding'in Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.'nde payı kalmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Holding portföyünde yer alan Toyotasa hisse senetlerinin tamamının ALJ'ye satış işlemi tamamlandı.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamada, 2.161.729,88 TL nominal değerli Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş'ye ait hisse senetlerinin tamamının ALJ Lubnatsi Pazarlama ve Satış A.Ş'ye satış işleminin tamamladığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sabancı Holding'in sahip olduğu yüzde 64,99'luk Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş hisse senetlerinin bedeli olan 84.986.923,27 ABD Doları tahsil edildi. Söz konusu hisselerin satışı sonrasında Sabancı Holding'in Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.'nde payı kalmadı.

Bu arada, Sabancı Holding'den Kamuyu Aydınlatma Platformuna aynı konuyla ilgili gönderilen yazıda da, söz konusu hisselerin satışı sonrasında Toyotasa Toyota Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş'de payları kalmadığı belirtilerek, "Maliyet hesapları tamamlandıktan sonra belirlenecek olan satış sonucuna ilişkin alınmış bir kararımız bulunmamaktadır" denildi.

"Şirket ismindeki 'Sa' eki kısa bir süre sonra kalkacak"

Şirket ismindeki "Sa" ekinin kısa bir süre sonra kalkacağını belirten Toyotasa'nın yeni Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bunun uzun sürmeyeceğini, şu an için resmi olarak Toyotasa ismini bir dönem daha kullanıyor olacaklarını bildirdi.

Bozkurt, "Orta vadede, 4-5 yıl içinde yaklaşık 50 bin adetlik satışa ulaşmak ve Toyota'nın pazar payını minimum yüzde 10'a çıkarmak gibi iddialı hedefimiz var. Uzun vadede de Toyota'nın Türkiye'de pazar lideri olması gibi vizyonumuz var. Bunu başarmak için her şeye sahip olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Toyota Motor Europe ve Mitsui gibi güçlü ortakları bulunduğunu ve AlJ Grubu'nun sadece Toyota markası ile ilgili operasyonlar yaptığını anlatan Bozkurt, "60 yıldır dünyadaki bütün operasyonlarımızda bir anlamda Toyota yiyoruz, Toyota içiyoruz, bunun dışında hiçbir markayla ilgilenmedik, ilgilenmiyoruz" diye konuştu.

Bozkurt, Türkiye'deki operasyona getirecekleri farklılık ve ortaya koydukları iddiada başarılı olacaklarından hiçbir şekilde kuşkuları bulunmadığını vurguladı.

Koşulsuz müşteri memnuniyeti

 Toyota'nın hedeflerine ulaşmasında koşulsuz müşteri memnuniyetinin başta geldiğini, "müşteri" kelimesini kullanmanın neredeyse yasak olduğunu ifade eden Bozkurt, "Müşterilerimize 'konuk' diyoruz. Toyota bayrağının dalgalandığı herhangi noktaya yolu düşen herkes Toyota ve hizmetlerini satın alma niyetinde olsun ya da olmasın bizim bayilerin ve Toyota'nın misafiri ve konuğudur. Biz bu anlayışı yerleştirerek, Toyota için farklı bir imaj çizip satışlarımızı, pazar payımızı rahatlıkla artıracağımızı biliyoruz" diye konuştu.

Bozkurt, Türk otomotiv sektöründeki varlıklarını daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek, benzer büyüklükte yeni yatırımlar yapacak mali güce sahip olduklarını, Toyota Grubu'nun lüks otomotiv markası Lexus'un Türkiye'ye gelişine ilişkin görüşmelere başlayacaklarını bildirdi. Bozkurt, "Anlaşma sağlandıktan sonra hedefimiz 2010 yılında Lexus markasını da Türkiye pazarına sunmaktır" dedi.

Rekabet Kurumu'nun kararı

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozkurt, yüzde 65 olan hisselerin tamamı için toplam 85 milyon dolar ödediklerini söyledi.

Rekabet Kurumu'nun, hedef ve stok bilgilerini paylaştıkları ve bunun da rekabetin korunması hakkındaki kanuna aykırı olması nedeniyle otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 19 teşebbüs hakkında soruşturma açmasına ilişkin olarak da Bozkurt, şunları kaydetti:

"Veri paylaşımıyla ilgili kişisel kanaatim şu ki, bir ay tamamlandıktan sonra o ay kaç araç sattığını birbirleri ile paylaştığında bana göre rekabete aykırı bir şey değil, rekabeti körükleyici bir şey aslında. Avrupa'da böyle bir uygulama yok. Bu, Türkiye'de çok sert uygulanıyor ve biraz da amacını aşıyor bana göre. Bu konunun gözden geçirilmesi lazım. Bir ay bittikten sonra rakamların paylaşılmasının kartel oluşturmaya yönelik olma şansı zaten yok. Kaldı ki biz başkalarının çok sattığını görünce 'nasıl indirim, kampanya yaparız da onları yakalarız' diye bir duruş alırken böyle bir şeyle karşılaşmak bizi gerçekten şaşırttı. Ben hem kararın hem de bu konuyla ilgili yasadaki maddenin gözden geçirilmesi gerektiğini, Avrupa'daki uygulamalara yakın hale gelmesi gerektiğini düşünüyorum."

Hurda indirimi

ÖTV indiriminin şu aşamada uzatılmasına ilişkin bir sinyal almadıklarını, uzatılmayacağını düşündüklerini de ifade eden Bozkurt, "Ancak, artık Türkiye'nin özellikle otomobil üzerindeki vergilendirmedeki yükü Avrupa normlarına yaklaştırması gerektiğini düşünüyoruz. O zaman gerçekten otomobil pazarı hem Türkiye'de büyür, otomobil pazarı büyüdüğü için de buraya otomobil yatırımları gelir, üretim, istihdam olur" şeklinde konuştu.

Hurda indirimine ilişkin olarak da Bozkurt, Türkiye'de hurda indiriminden ziyade araçlara belirli bir yaş sınırı getirilmesinin daha kalıcı çözüm olacağını belirtti.

Bozkurt, "Türkiye'de hurda toplama merkezleri kurmaya kalksanız 6 aydan önce yapamazsınız bunu. Hurda uygulaması kalktıktan sonra hurda merkezlerini ne yapacaksınız? Bir de böyle bir sorun var. Biz kısa dönemli hurda indirimleri yerine kalıcı uygulamalar istiyoruz. Mesela 20 yaş gibi belirli yaş üstü araçlar trafikten otomatikman çekilsin. Artık AB ülkelerindeki vergi sistemlerine yakın durmamız gerekiyor" diye konuştu.

ÖTV olmazsa Türkiye'de satışların 3 katına çıkacağını belirten Bozkurt, 30 bin liralık aracın 20 bin liraya ineceğini belirtti.

Verilen bilgiye göre, Ali Haydar Bozkurt, aynı zamanda Toyotasa'nın Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapacak.