”Sabiha Gökçen dış hatlar terminalinin % 50'sini tamamladık”
İSG üst yönetici Buğday, önümüzdeki 3-4 hafta içinde tüm inşaatı tamamlayıp terminali 29 Ekime yetiştirmeye çalıştıklarını açıkladı
İSTANBUL - İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş (İSG) üst yönetici (CEO) Gökhan Buğday, yeni dış hatlar terminali inşaatının yüzde 50'sini tamamladıklarını belirterek, açılışın planlandığı gibi 29 Ekimde yapılacağını söyledi.
Ataköy Marina Yacht Club Restoran'da basın mensupları ile bir araya gelen Buğday, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın 20 yıllık işletme hakkını 1 Mayıs 2008 tarihinde 1 milyar 932 milyon euro karşılığı devraldıklarını hatırlattı.
Gökhan Buğday, ''Devraldığımız günden bugüne hem yolcu, hem uçak sayılarında önemli gelişmeler kaydettik. Yeni Dış Hatlar Terminal binası inşaatı da 1 Mayıs 2008 tarihinde başladı. Dış Hatlar Terminali inşaatının yaklaşık yüzde 50'sini bitirdik. En büyük ağır işimiz olan çatının kaplanması ve çelik bağlantıların yapılması işinin de yaklaşık yüzde 70'ini tamamladık. Önümüzdeki 3-4 hafta içinde hepsini tamamlayıp terminali 29 Ekime yetiştirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
Buğday, şu anda 2 vardiya halinde yaklaşık 1200 kişinin çalıştığı yeni terminal inşaatında, Nisan ayından itibaren 2 binin üzerinde personelin 3 vardiya çalışarak söz verilen tarihe terminali yetiştireceğini söyledi.
Ekim ayının başında hac yolcularını yeni binadan uğurlamak istediklerini belirten Buğday, ''Ancak esas ana açılış, planlandığı gibi 29 Ekimde yapılacak. Yeni terminalde 96 adet check-in kontuvarı, 30 adet de self check-in kontuvarı olacak. Terminalde otomatik patlayıcı tespit sistemi olacak. 3 tane büyük ikram salonu yapılacak ve bunlar tamamıyla apronun üzerinde çelik iskele ile bağlı olarak asılı duracak. Bu şekilde seyir açısından apron manzaralı ikram salonlarımız ve 5 bin metre kare restoran ve cafe alanımız olacak'' dedi.
25 milyon yolcu kapasitesi
Terminalin 25 milyon yolcu kapasitesi olacağını belirten Buğday, şöyle devam etti:
''İlk ihaleye çıkıldığında yolcu kapasitesi 10 milyon olarak belirlenmişti, ancak daha sonraki gelişmelerle 25 milyona çıkardık. Terminalin yaklaşık 200 bin metre karelik kapalı alanı olacak. 16 uçak aynı anda park edebilecek şekilde körükler yapılacak. Yapılacak 120 odalı otelde odalar hareketli olacak ve isteğe göre hava tarafı veya kara tarafı değiştirilebilecek. 4 bin 718 araç ve 72 otobüs kapasiteli 4 katlı otopark yapılacak. Terminalde ayrıca genişleme alanları da düşünüyoruz. Eski terminali boşaltıp, iç ve dış hatları 29 Ekimde tek terminale alacağız. Eski terminalin iç düzenlerini değiştirip farklı amaçlar için kullanacağız. Burada yolcuya değil, çevreye hitap eden aktiviteler yapılacak. 90 bin metre karelik, 90 bin ton kapasiteli kargo alanımız, 5 büyük hangarımız var. Kargoyu canlandırmaya çalışacağız. Hava kargoda şu anda kriz nedeniyle bir sıkıntı yaşanıyor. Rusya ile yeni yapılan gümrük anlaşması ile kargo potansiyelinde bir artış olacağını umuyoruz.''