Saç telinden ince streç filmle 20 milyon dolar ihracat yapıyor

Yüksek mukavemette 6 ila 35 mikron kalınlığında streç film üreten İzmirli firma yılda 20 milyon dolarlık ihracat yapıyor, 50 kişiye istihdam sağlıyor .

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir'de kendi geliştirdikleri formülle saç telinden daha ince ve dayanıklı streç film üreten bir firma, yılda 20 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

Ege Serbest Bölge AŞ'de (ESBAŞ) faaliyet gösteren Beypak firmasının kurucusu ve sahibi Şenol Özbey'in başarı hikayesi dikkati çekiyor. 1994 yılında ailesiyle Almanya'ya işçi olarak giden Özbey, çeşitli işlerde çalıştı ve bu süreçte endüstriyel mekanik eğitimi aldı. 2005'te ülkesine dönen Özbey, ESBAŞ'ta kiraladığı küçük bir depoda 3 çalışanıyla streç film üretimine başladı.

Yeni yatırımlarla kapasitesini artırdığı iş yerini fabrikaya dönüştüren Özbey, geçen yıl kendine özgü formülle 6 mikron (1 mikron milimetrenin binde biri) ila 35 mikron kalınlığında streç film üretmeyi başardı. 

Yılda ortalama 10 bin ton üretim yapan firma, streç filmin neredeyse tamamını başta Almanya, Avusturya ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerine gönderiyor. Firma, yüksek mukavemette ince streç filmle halen senede 20 milyon dolarlık ihracat yapıyor ve 50 kişiye de istihdam sağlıyor. 

Özbey, güçlü üreticilerin olduğu sektörde özellikli ürünlerle rakiplerinin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Çalışmaları sonucu ince, mikronla ölçülebilecek kalınlıkta ve mukavemeti yüksek streç film üretme hedefine ulaştıklarını vurgulayan Özbey, şöyle konuştu:

"Bunun için uygun makineleri aldık ve reçeteleri oluşturduk. Bu konuda bazı denemeler yaptık. 3-5 çeşit ham madde kullanarak bir formül oluşturduk. Kendi formülümüzle aylar süren denemeler sonucunda çok ince streç film ürettik. Ortalama bir insan saçı telinin kalınlığı 40 mikrondur. Biz ise talebe göre kalınlığı 6 ila 35 mikron arasında değişen çok dayanıklı streç filmler üretiyoruz. Şu anda bu özellikle üretim yapan Avrupa'nın tek, dünyanın 3 şirketinden biriyiz."

Kapasiteyi artıracaklar

Sektörlerinde lider olmayı amaçladıklarını dile getiren Özbey, bundan sonra daha da büyüyerek dünyanın en ince streç filmini yapmak istediklerini kaydetti.

Kapasiteyi artırma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Özbey, "Önümüzdeki günlerde üçüncü üretim bandını devreye alacağız. Bu yatırımla ihracatımızı da yüzde 50 artıracağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.