Sahnede entrika, aşk ve kılıç şıngırtıları

Dumas’nın defalarca sinemaya uyarlanan “Üç Silahşor”u bu kez bale sahnesinde. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin yorumladığı eser, metnin enerjisiyle Verdi’nin zarafetini buluşturuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Onları tanımayan var mı? Naif Athos, dalgacı Porthos, denge unsuru Aramis ve yaş olarak da ruh olarak da “delikanlı” D’Artagnan. Evet, aslında 4 tane olan “3 Silahşor”dan bahsediyorum. Bugüne kadar kitaplarını okuduğunuz, sinemada bir sürü uyarlamasını seyrettiğiniz Alexandre Dumas karakterlerini bir kere de parmak ucunda görmeye ne dersiniz? Benim gibi “Hiç fena olmaz!” diyorsanız, Verdi’nin romandaki coşkuyu yaşattığı müziklerle bezeli , İstanbul Devlet Opera ve Balesi imzalı yorum; 18, 20 ve 22 Aralık’ta Süreyya Operası’nda, aklınızda bulunsun... Metni ve koreografisi Armağan Davran ile Volkan Ersoy’un ortak çalışması olan “3 Silahşor” upuzun romanı elbette bire bir yansıtmıyor. Daha çok karakterlerin ana özellikleri üzerinden ilerliyor gösteri. Çok çalışılmış kılıç şıngırtılı kavga sahnelerinden D’Artagnan ile Constance’ın aşkına, Milady ile Rochefort’un entrikalarından Kraliçe ile silahşörlerin iş birliğine pek çok düğüm noktasını bulmak mümkün 100 dakika süren eserde. Özetle, müzik düzenlemesi temsillerde orkestrayı da âdeta konuşturan Bujor Hoinic tarafından gerçekleştirilen “3 Silahşor”, romanın hayranlarının yanı sıra dinamik bir bale eserinden hoşlanacak herkese hitap ediyor.

Romanın ihtişamını yaşatıyor

Balede romana “ek” olarak; Erhan Güzel’in “uçan D’Artagnan” kompozisyonu, Batur Büklü; Oliver Spence ve Mehmet N. Arkan’ın usta işi dansları, Büşra Ay; Melike Koper ve Gizem Atik Tuncay’ın sayfalardan canlanıp sahnede süzüldükleri anlar ve bolca mizah var...

Bu konularda ilginizi çekebilir