SAMEKS endeksi martta 1.3 puan azaldı

Geçtiğimiz ay 4 ay aradan sonra düşüşü son bulan ve referans değerin üzerine çıkan SAMEKS Bileşik Endeksi, mart ayında 1,3 puan azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Mart ayı verileri Bandırma’da açıklandı. Şubat ayında önceki 4 aylık düşüşe son veren ve referans değerin üzerine çıkan endeks, mart ayı itibariyle tekrar düşüşe geçti.

SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,3 puan azalmasına karşın mart ayında 50,1 puanlık değeriyle referans değerin üzerinde kaldı ve ekonomik aktivitenin sürdüğüne işaret etti. 

Endekste gözlenen bu azalışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 2,8 puan düşüş kaydederek 50 puan seviyesine gerilemesi etkili olurken, 1 puan yükselen sanayi sektörü ise 51,1 puanla olumlu görünümünü sürdürdü.

'İktisadi toparlanma devam ediyor'

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak Şubat ayı SAMEKS verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, Mart ayı SAMEKS verileri ekonomideki canlılığın sürdüğünü gösteriyor" dedi.

Mart ayında, hizmet sektöründeki alt bileşenlerin zayıflamasına karşın, sanayi sektöründe yeni siparişler, girdi alımları ve üretimin olumlu görünümü, SAMEKS Bileşik Endeksi’ni 50 referans değeri üzerinde tuttuğunu söyleyen Olpak:

“TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretimi ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarken yüzde 18,1 oranında artış kaydeden ihracat ise dış talebin toparlanmaya başladığına işaret etti. Bu dönemde cari işlemler açığı da 561 milyon dolarlık artışla beklentilere paralel bir seyir izledi. Özetle 2017 yılının ilk çeyreği geride kalırken, Türkiye ekonomisine yönelik açıklanan son veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Sanayi Endeksi pozitif

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre 1,0 puan artarak 51,1 seviyesine yükseldi. Üretim (1,6 puan), Yeni Sipariş (2,3 puan), Satın Alım (2,9 puan) ve İstihdam (1,7 puan) alt endekslerinde gözlenen artışlar, sanayi sektörünün hızlanmasında belirleyici oldu. Böylece Sanayi Endeksi, ocak ve şubat dönemlerindeki olumlu görünümünü mart ayında da sürdürdü ve 51,1 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti. 

Hizmet Sektörü

SAMEKS Hizmet Endeksi 2017 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre 2,8 puan azalarak 50,0 değerine geriledi. İş Hacmi (2,1 puan), Satın Alım (3,8 puan), ve İstihdam (4,7 puan) alt endekslerinde gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründe gözlenen yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu. Önceki aya göre 2,8 puan azalmış olmasına karşın Hizmet Endeksi’nin 50,0 seviyesinde gerçekleşmesi, sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğüne işaret ediyor.