S&P'den Türkiye'ye not uyarısı!

Gözden geçirme raporunda Türkiye'nin notunu değiştirmeyen S&P, ekonomide sert düşüş görülmesi halinde not indirimine gidebileceği açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'BB+' olarak teyit etti, görünümünü negatifte tuttu. Söz konusu kredi notu, yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunuyor.

S&P tarafından yapılan açıklamada, ihracat büyümesindeki iyileşmeyle ekonominin kademeli olarak dengelendiği belirtilirken, negatif görünümün Türkiye'ye ilişkin ekonomik beklentilerle ilgili risklerin devam ettiği görüşünü yansıttığına dikkat çekildi.

Açıklamada, ihracat performansındaki toparlanmaya bağlı olarak kısmi bir daralma işareti bulunsa da cari açığın halen yüksek seviyede olduğu belirtilirken, "Not görünümünü negatifte bırakmamız, 2014-2015 için yaklaşık yüzde 2,6 büyüme öngörsek de ekonomide sert bir düşüş olasılığını üçte bir olarak görmemizin bir yansıması. Bu durum mali sektörün ve kamu finansmanının performansını zayıflatarak Türkiye'nin notunu düşürmemize neden olabilir" ifadeleri kullanıldı.

S&P’nin değerlendirmesinde, "Bize göre, yetkililer potansiyel dış risklere karşı tampon oluşturmak için mali ve para politikalarını yeterli kullanmadılar. Bunun da ötesinde, politika önlemlerinin sınırlı olmasının kısmen güçler ayrılığındaki bozulmadan kaynaklandığı görüşündeyiz" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca,  Türkiye'nin politika ortamının daha az öngörülebilir hale geldiği belirtilerek, bu durumun ekonominin direnci üzerinde baskı oluşturabileceğine dikkat çekildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir