S&P'nin kırılganlık zirvesinde Türkiye, Gana'dan sonra ilk 3'te

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor's 'kırılgan beşli'yi yeniden sıraladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

İSTANBUL - Standard and Poor's'a göre Türkiye, küresel sermaye akımlarına karşı en hassas ilk 3 ülkeden biri. İlk sırayı Ukrayna'nın aldığı S&P'nin 'kırılgan beşli' listesinde ikinci sırada Gana üçüncü sırada ise Türkiye var. Liste Makedonya, Belarus, Bulgaristan, Gürcistan, Hırvatistan, Fas ve Güney Afrika diye devam ederken Pakistan ve Msır bile Türkiye'den daha az 'hassas' çıktı.

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor's 'kırılgan beşli'yi yeniden sıraladı. Ülke notlarından bağımsız sınır ötesi fonlara bağımlılık ve bu fonların olası çıkışı karşısında en kırılgan ülkeleri sıralayan kredi derecelendirme şirketi Türkiye'yi gelişmekte olan ülkeler içinde en zayıf piyasalardan biri olarak değerlendiriyor. Bir rating şirketi olarak tamamen 'ekonomik' analizler yaptıklarını vurgulayan Standard & Poor's Ülke Derecelendirmeleri Analitik Başkanı Moritz Kraemer, Türkiye Hazine'sinin toplam borç stoğunu azaltmak, vade yapısını uzatmak ve maliyetlerini düşürme başarısını göstermesine karşın halen GSYİH'nın yüzde 10'u kadar bir borçlanma yapmak zorunda olduğunu ve Hazine'nin borcu düşmesi karşın hane halkı ve şirketler kesiminin borçluluğunun arttığına işaret etti. Kraemer'in tek övgüsü ise başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetimine geldi.

"Türkler daha alıngan değil"

Zeynep Holmes sorumluluklarının yatırımcıları bilgilendirmek olduğunu belirterek “Tüm gelişen piyasa ülkelerinde çalışıyoruz. 129 ülkeyi derecelendiriyoruz. Her ülkeyi de uluslararası regülatörler tarafından konulan aynı kriterlere göre değerlendiriyoruz. Türkler daha alıngan değil. Herkes kendisini daha iyi görüyor. Rating soğuk bir analiz. O ülkenin renklerini göstermez” açıklamasını yaptı.