Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksi geriledi
Aylık Sanayi Ciro Endeksi ağustosta yüzde 6,7, bir önceki aya göre ise yüzde 3,3 düştü
ANKARA - Aylık Sanayi Ciro Endeksi, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7, bir önceki aya göre de yüzde 3,3 oranında düştü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) madencilik ve taşocakçılığı ile imalat sanayi kısımlarında bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren iş yerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Ciro Endeksinin Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.
Buna göre Sanayi Ciro Endeksi, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 oranında azalarak 146,6 oldu.
Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 0,6 artarak 230,9'dan 232,2'ye yükselirken, İmalat Sanayi Endeksi ise yüzde 7,0 azalarak 155,5'ten 144,7'ye geriledi.
En yüksek düşüş enerjide
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre Aylık Sanayi Ciro Endeksi incelendiğinde, en yüksek düşüş yüzde 24,3 ile enerjide kaydedilirken, bunu yüzde 15,9 ile ara malı imalatı takip etti.
İmalat Sanayi alt bölümlerinin Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 43,8 ile ana metal sanayiinde gerçekleşti.
Bunu, yüzde 38,2 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı izledi. Bununla birlikte, en yüksek artış oranı yüzde 45,5 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında görüldü.
Sipariş Endeksindeki düşüş
Aylık Sipariş Endeksi, Ağustos'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,7, bir önceki aya göre ise yüzde 6,9 oranında geriledi.
Buna göre, imalat sanayi kısmında Avrupa Birliği düzenlemelerine göre sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve sanayi üretim anketinin kapsamına giren iş yerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan sipariş endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 düşüşle 135,2 oldu.
Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre Aylık Sipariş Endeksi değişim oranları incelendiğinde en yüksek düşüş yüzde 24,9 ile ara malı imalatında kaydedildi. Bunu, yüzde 5,8 ile sermaye malı imalatı izledi.
Sipariş Endeksinin Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 44,4 ile ana metal sanayinde gerçekleşti. Bunu, yüzde 38,1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı takip etti. En yüksek artış oranı da yüzde 48,6 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında görüldü.