Sanayi envanteri çıkarılıyor

Yaklaşık 10 yıldır üzerinde konuşulan, sanayi envanteri bu kez tamamlanıyor. Şu ana kadar 20 ilin envanteri tamamlanırken, yıl sonuna kadar 81 ilin tamamında sayıları 400 bin olduğu tahmin edilen işletmelerin bilgileri derlenmiş olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Gerçekleştirilmesi için çeşitli kurumların aralarında protokoller imzaladığı sanayi envanteri bu kez tamamlanıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı il müdürlükleri, il sınırlarında bulunan tüm sanayi işletmelerini tek tek dolaşarak üretim, makine, personel bilgilerini topluyor. Şu ana kadar 20 ilin envanteri tamamlandı. Yıl sonuna kadar ise 81 ilin tamamındaki sayıları 400 bin olduğu tahmin edilen işletmelerin bilgileri derlenmiş olacak. Çalışma tamamlandığında, kamu kayıtlarında sanayi kuruluşu olarak görünen, ancak gerçekte sanayi faaliyeti yapmayan işletmeler tespit edilmiş olacak. Aynı zamanda sanayi tesisi olduğu halde, kayıtlarda başka bir faaliyet kolunda görünen işletmeler de belirlenecek. Başka bir ifade ile Türkiye'nin elindeki sanayi potansiyeli ortaya çıkarılacak.

Türkiye'de bulunan sanayi işletmelerinin sayısı ve kapasiteleri hakkında yıllardır tartışma konusu olan gerçek verilerin alınabilmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde başlatılan çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Bakanlık bünyesindeki il müdürlükleri il sınırları içindeki sanayi işletmelerini tek tek ziyaret ederek, bunların faaliyet alanları, üretim çeşitleri, makine parkları ve temel sorunlarını tespit ederek kayda geçirmeye başladılar.

Bu çalışmalar, sanayi sicil kayıtlarıyla birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı ve  SGK kayıtları da karşılaştırılarak kamunun elindeki verilerin sağlamasının yapılmasına yol açacak. Çalışmanın başlangıcında Bakanlık, Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK kayıtlarını 81 il müdürlüğüne göndererek işletmelerin doğrudan ziyaret edilmesi talimatını verdi. Haziran ayı sonuna kadar aralarında Antalya ve Eskişehir'in de yer aldığı 20 ilde sayımlar tamamlandı. Aynı zamanda ziyaret edilen işletmelerin adresleri de sanal ortama aktarılacak.

Ergün:Farklı veriler strateji üretimini engelliyor

Kamunun elindeki farklı verilerin, sanayide sağlıklı planlama ve strateji üretimine engel olduğunu belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, projen tamamlandığında hem kamuya hem de özel sektöre sağlıklı veriler sunma imkanına kavuşacaklarını bildirdi. Ergün, çalışmalarda GİB, SGK, KOSGEB, TPE ve TÜİK'in yanı sıra, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kayıtlarının karşılaştırıldığını aktardı.Verilerin ortak standartlar çerçevesinde entegre edildiğini anlatan Ergün şunları söyledi:"Biz yaptığımız bu çalışmaları Girişimci Bilgi Sistemi kapsamında yürütüyoruz. Bu projesi, kamunun elindeki verilerin entegrasyonu projesidir. Biz bu proje çalışmasını tamamladık. Fakat çalışmalarımız sırasında şunu gördük ki, Türkiye'de veriler birbiriyle uyuşmuyor, konuşmuyor. Yani bir kurumun sanayici dediğine, biz 'sanayici' demiyoruz, bizim 'sanayici' dediğimize, bir başka kurum 'sanayici' demiyor."

"Verileri birbiriyle konuşturmak için çok uzun ve meşakkatli bir çalışma yaptık' diyen Ergün, bu süreçte kamu kurumlarının birbirleriyle veri paylaşımı konusunda ortak hukuki altyapı oluşturulduğunu bildirdi.

"Otomobil fabrikası kayıtlarda galeri görünüyor"

Yapılan çalışmada bir otomobil fabrikasının kayıtlarda galeri olarak görüldüğüne dikkat çeken Nihat Ergün, benzer şekilde Türkiye'nin en büyük telekomünikasyon firmalarından birisinin de bilgi ve iletişim sektörü yerine inşaat sektöründe yer aldığının görüldüğünü bildirdi. Bu durumun inşaat sektörünün cirosunu bir anda şişirdiğini ifade eden Ergün, aynı şekilde bilgi ve iletişim sektörünün cirosunun da küçük kaldığını ifade etti.

"Sektörlerde kar, zarar, borçluluk belli olacak"

Hatalı kodlamaları TÜİK verilerini de kullanarak Girişimci Bilgi Sistemi içinde tasnif ettiklerini belirten Nihat Ergün, "2006 yılından 2012 yılına kadar bütün sektörlerin aktif, ciro, kar, zarar, borçluluk durumları gibi yüzlerce kalemden oluşan bilanço yapılarını, çalışanlarını, fikri mülkiyet haklarını, ithalat, ihracat ve benzeri bütün ekonomik faaliyet verilerini ölçek düzeyinde bütün sektörlere yön verecek, kamuya da politika üretebilecek şekilde oluşturduk" diye konuştu.