Sanayi kenti Bursa kadın girişimci zengini
Sanayi, tarım ve turizm kenti Bursa, son yıllarda 'kadın girişimci' kimliğiyle de ön plana çıkmaya başladı. Kadın girişimci sayısı ülke ortalamasının yüzde 25 üzerinde olan Bursa, Türkiye'de ilk defa 81 ildeki işkadınlarının temsil edileceği Kadın Girişi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Gülay SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Bursa, nisan ayı sonlarında Türkiye'de ilk defa TOBB bünyesinde 81 ildeki işkadınlarının temsil edileceği Kadın Girişimciler Fuarı ve Girişimcilik Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kadın girişimci sayısı ülke ortalamasının yüzde 25 üzerinde bir rakama ulaşan Bursa, kadınlara yönelik uygulamalı girişimcilik eğitimleriyle de adından sıkça söz ettirmeye başladı. Bunun son örneğini, Bursa Valiliği, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Etkin Kadınlar Kültür ve İletişim Derneği (ETKİNDER) arasında imzalanan protokolle "60 Kadına 60 İşyeri" sloganıyla başlatılan "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" projesi oluşturdu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren Bursa Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) tarafından hazırlanan "Kadın Girişimciler Kaynaklarını Etkin Yönetiyor" başlıklı proje de BEBKA 2012 Teknik Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
BTSO Meclis Başkanı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Koordinatörü İlhan Parseker, Bursa'da kadın girişimci sayısının ülke ortalamasının yüzde 25 üzerinde olduğunu söyledi. Parseker, "Türkiye genelinde şu an toplam girişimci sayısı içinde kadın girişimcilerin oranı yüzde 6'dır. Bursa'da ise bu oran yüzde 8'i buluyor. Özellikle
son yıllarda kadın işgücünde ve girişimci sayısında artış kaydedilse de, bu rakamların ne Türkiye ne de Bursa için yeterli olduğunu söylemek mümkün değil" dedi. Ülkemizdeki kadın girişimci oranının mutlaka yüzde 25'lere çıkarılması gerektiğinin altını çizen Parseker, kadın girişimcilerin desteklenmesi ve uygulamalı girişimcilik eğitimi gibi faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu doğrultuda TOBB bünyesinde 81 ildeki işkadınlarının temsil edileceği Kadın Girişimciler Fuarı ve Girişimcilik Zirvesi'nin nisan ayı sonlarında Bursa'da yapılacağı bilgisini verdi.
'Kent ekonomisine ivme kazandıracağız'
BTSO'da Aralık 2012'de yapılan seçimlerde Bursa'daki 303 kadın girişimciyi temsilen göreve gelen Bursa KGK İcra Komitesi Başkanı Emine Örnek, Bursa'nın, kadın girişimci sayısındaki artış ve yaptığı işler ile de fark yaratacağını belirterek," Bursa KGK, kent ekonomisine ivme kazandıracağı gibi kadınların iş yaşamına aktif katılımına da katkı koyacak. Bu doğrultuda Kadın Girişimciler Fuarı ve Girişimcilik Zirvesi'nin ilkini Bursa'da gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Örnek, girişimci adayı kadınların en büyük eksiği olan eğitim ve finansman sorununun çözümü için KOSGEB işbirliğiyle girişimcilik kursu açılması konusunda mutabakata vardıklarını belirtti. Diğer yandan Bursa KGK tarafından hazırlanan "Kadın Girişimciler Kaynaklarını Etkin Yönetiyor" başlıklı proje, BEBKA 2012 Teknik Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Projeyle,Bursa'daki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında geliştirilmesi hedefleniyor.
'60 Kadına 60 İşyeri' sloganıyla start aldı
Bursa Valiliği, BEBKA, KOSGEB ve ETKİNDER arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' projesi start aldı. '60 Kadına 60 İşyeri' sloganıyla yola çıkılan eğitim sonunda 60 kadın, girişimci adayı sertifikaları ile birlikte projeleri kabul edildikten sonra iş kurmaları için 30 bin TL hibe ve 70 bin TL geri ödemeli destek alacak. Bu kapsamda eğitim komisyonu tarafından gerçekleştirilen mülakatlarla, 60 girişimci aday belirlendi. İki ayrı grupla toplam 70 saat sürecek olan eğitim programı, bu ayı sonunda tamamlanacak. Eğitim konu başlıkları arasında ise iş kurma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı ve finansal plan bulunuyor. ETKİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Canan Arıkan, 2012 yılında düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimi projesinin beklenilenin üzerinde talep alması üzerine bu yıl projeye katılım sayısını yükselttiklerini söyledi. Arıkan, BEBKA'nın mali desteğiyle eğitimlere başlayan 60 kadın girişimcinin daha sonra KOSGEB'in mali desteğiyle işyerlerini kuracağını söyledi.
KOSGEB'den eğitim alanların % 53'ü kadın
Bursa Vali Vekili Mustafa Güney: KOSGEB'in Bursa'da son 3 yılda girişimcilik eğitimi verdiği 2 bin 70 kişiden yüzde 53'ünü kadınlar oluşturuyor. KOSGEB'den alınan desteklerde de kadın girişimciler ön sıralarda yer alıyor. Bu rakamlar sevindirici olmasına karşın artırmamız gerekiyor. Bursa Valiliği, BEBKA, KOSGEB ve ETKİNDER işbirliğindeki 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' projesini bu doğrultuda başlattık. Bursa, kadın istihdamında Türkiye ortalamasının 2 puan üzerinde yer alıyor. Diğer yandan kentimizde mesleki orta öğretimde kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 41 ile yüzde 29 olan ülke ortalamasının çok üstünde.