Sanayici elektrik faturasındaki kayıp-kaçak bedelini ödemeyecek

Üç yıldır devam eden davayı kazanan İstanbullu tekstilciler, elektrik faturasındaki yüzde 15’lik kayıp-kaçak bedelinden muaf tutulacak. Ancak EPDK’nın temyiz hakkı bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - Sanayici enerjide kayıp-kaçak bedelini artık ödemeyecek. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) üç yıldan bu yana sürdürdüğü hukuki mücadele 19 Eylül’de açıklanan mahkeme kararıyla son buldu ve 4 Kasım’da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) tebliğ edildi. Çıkan karar pek çok açıdan büyük önem taşıyor. Öncelikle, faturaya yansıyan yüzde 15’lik bu bedelden tüm sanayiciler otomatikman muaf olmuş olacak. Dava açmaları halinde ise 5 yıllık geriye dönük kayıp-kaçak bedelini talep edebilecekler.

Karar her ne kadar EPDK’ya tebliğ edilse de olay sonlanmış değil. Çünkü EPDK’nın 4 Aralık’a kadar temyize gitme hakkı var ve yürütmeyi durdurma kararı alabilir. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, bu olasılık üzerinde fazla durmak istemediklerini belirterek, “EPDK’nın itibarına yakışır bir şekilde davranmasını bekliyoruz. Karardan her sektör faydalanacak ama şimdiye kadar hiçbir sektör mücadelemizi desteklemedi. Bu da tam bir kara mizah” açıklamasını yaptı.

‘Kayıp-kaçak dağıtımcının kazanç kapısı oldu’

İTHİB Başkanı Gülle, en temel kalemlerden biri olan enerji için 3 yıl önce çalışma başlattıklarını belirterek, bugün alınan kararın büyük bir kazanım olduğunu söyledi. Gülle, “Karara göre, artık kayıp-kaçak bertaraf edilecek, çıkarılacak; bu bedel artık ödenmeyecek. Şimdiye kadar kayıp-kaçak adı altında alınan para da kayıp-kaçak oranını azaltmadı. Dağıtım şirketlerinin kazanç kapısı haline geldi. Keskin rekabetin olduğu bir ortamda bu parayı ödemek adaletli bir durum değildi” diye konuştu.

‘Bütçeyi denklerken bana mı güvendiler?’

“Vermek zorunda olduğumuz bedel bir kader değil ki susup, kabul edelim” diyen Gülle, “Bana yapılan hizmeti sorguluyorum. Kullandığımı sonuna kadar ödeyeyim. Kullanmadığımı ödemek istemiyorum” dedi. Şimdiye kadar konuyla ilgili başka dava açılmadığını da belirten Gülle, kayıp-kaçak bedelinin bütçeyi denkleştirmek için alındığı değerlendirmesine ise “Bütçeyi denklemek için mi alınıyordu bu para? Bana güvenip mi denklediler bütçeyi” karşılığını verdi.

Kötü senaryoya göre yeni bir zam yapılabilir

Avukat Bülent Nuri Aral ise “EPDK düzenleyici görevini bu süreçte suistimal etti” değerlendirmesini yaparak, EPDK’nın henüz Danıştay’a temyiz için başvurmadığını ekledi. EPDK’nın yürütmeyi durdurma kararı alması halinde işlemi durdurabileceğini ifade eden Aral, aksi halde kararın enerji dağıtımı yapan şirketler için bir emir olduğunu ve uygulamak durumunda kalacaklarını söyledi. İptal kararlarının geçmişe yürüdüğünü ve bu halde tüm bedellerin iadesinin gerektiğini hatırlatan Aral, “EPDK kararı 30 gün içinde yani 4 Aralık’a kadar temyiz edebilir ama biz EPDK’nın itibarına yakışır bir şekilde davranmasını bekliyoruz. Kötü senaryoyla şu olabilir, enerjinin dağıtımında kullanılan kod, birim/sent fiyatı değiştirilebilir. Ama bu da konuyu siyasi bir alana çeker. Aynı oranda zam yapılır ve zam yaptıklarını da kabul etmiş olurlar” yorumunu yaptı.

‘İSO’da bu konuyu açtıktan sonra Tanıl Küçük’ten mektup aldım’

Yaklaşık 3 yıllık süre boyunca konuyu İSO Meclisi’ne de taşıdığını söyleyen İsmail Gülle şunları kaydetti: “İSO Meclis toplantısında daha önce bu konu gündeme geldi. TRT payından bahsettik. Ben de TRT payından daha büyük kayıp-kaçak bedeli ödendiğini hatırlattım. Hemen herkes bana orada karşı çıktı. O dönemin başkanı Tanıl Küçük, toplantıdan sonra bana bu konunun gündeme gelmesiyle ilgili nispeten rahatsızlığını içeren bir mektup yolladı. Sanayiciyi düşünen bu kararı kimsenin desteklememesi de kara mizah.”

Bu konularda ilginizi çekebilir